Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markkinaoikeus määräsi liki viiden miljoonan euron edestä sakkoja Isännöintiliitolle ja alan yrityksille hintakilpailun rajoittamisesta

Markkinaoikeus on määrännyt Isännöintiliitolle ja usealle isännöintiyritykselle seuraamusmaksuja yhteensä noin 4,9 miljoonan euron edestä hintakilpailua rajoittavasta toiminnasta.

Torstaina antamassaan päätöksessä markkinaoikeus arvioi alan toimijoiden syyllistyneen kilpailurikkomukseen muun muassa isännöintiä koskevilla hinnoittelusuosituksillaan. Oikeuden mukaan Isännöintiliiton hallituksessa toimineille yrityksille muun muassa syntyi yhteisymmärrys hintojen korottamisesta tavalla, joka oli oikeuden mukaan vastoin kilpailulakia.

Toiminta haittasi kilpailua isännöintialalla, katsoo oikeus. Kilpailua haittaava toiminta kesti vuodesta 2014 vuoteen 2017, ja oikeuden mukaan se toteutettiin pääosin Isännöintiliiton tapahtumien ja toiminnan kautta.

– Menettelyiden tavoitteena on ollut isännöintiyritysten kannattavuuden parantaminen hinnoitteluun vaikuttamalla. Hyväksyttävänä pidettävä pyrkimys kannattavuuden parantamiseen ei estä pitämästä menettelyjä kilpailunrajoituksena, kun menettelyillä on pyritty myös hintakilpailun rajoittamiseen, markkinaoikeus toteaa päätöksessään.

KKV vei markk inaoikeuteen

Oikeuden määräämät seuraamusmaksut jäivät pienemmiksi kuin mitä Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vuonna 2021 alan toimijoille vaati. KKV esitti tuolloin Isännöintiliitolle ja sen hallituksessa vuosina 2014–2017 vaikuttaneille yrityksille seuraamusmaksuja noin 22 miljoonan euron edestä hintakartellista.

Torstaina määrätyt seuraamusmaksut jäivät siis alle neljännekseen siitä, mitä KKV alun alkaen vaati. Yksikään yritys, jolle KKV maksuja vaati, ei kuitenkaan välttynyt seuraamusmaksuilta.

– Liiton antamat hintasuositukset ovat muodostaan, sitovuudestaan ja antamistavastaan riippumatta osoittaneet elinkeinonharjoittajien yhteenliittymän tahdon sovittaa yhteen jäsentensä käyttäytyminen isännöintimarkkinoilla Suomessa, arvioi oikeus noin 200-sivuisessa ratkaisussaan.

Vuonna 2021 julkaistussa selvityksessään KKV katsoi, että alan yritykset sopivat keskenään taloyhtiöiden isännöintipalveluiden hinnoista ja hinnankorotuksista liiton kautta.

KKV:n mukaan hinnoittelusta ohjeistettiin aktiivisesti muun muassa alan tapahtumissa ja tiedotteissa. Virasto arvioi, että kyse oli alan keinotekoisesta hintojen nostosta, mikä vahingoitti heidän asiakkaitaan eli taloyhtiöitä. Oikeus kuitenkin arvioi, ettei hintojen yhtenäistämistä koskeva toiminta ollut yhtä laajamittaista kuin KKV oli arvioinut.

Torstaina lähettämässään tiedotteessa KKV kertoo tutustuvansa oikeuden päätökseen ja harkitsevansa, valittaako se siitä.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että seuraamusmaksu määrättiin kaikille, joille KKV sitä esitti, toteaa KKV:n ylijohtaja Timo Mattila tiedotteessa.

Suurimmat maksut Retta-konsernille

Markkinaoikeus määräsi suurimmat maksut, kolme miljoonaa euroa, Retta-konsernin (entinen Realia) yrityksille Retta Servicesille, Retta Groupille ja Retta Holdingille. Lisäksi Retta Services määrättiin maksamaan Colliers Finland Groupin kanssa yhteisvastuullisesti 650 000 euroa. Colliersin ja Retta Servicesin yhteismaksu perustuu Ovenia Isännöinnin toimintaan. Ovenia Isännöinti sulautui Retta Services -yhtiöön, ja yhtiö kuului aiemmin Ovenia Groupiin, jonka Colliers sittemmin hankki.

Isännöintiliitolle oikeuden määräämä seuraamusmaksu on suuruudeltaan 65 000 euroa.

– Määrällä voidaan katsoa olevan kuvatuissa olosuhteissa riittävä erityis- ja yleisestävä vaikutus, oikeus perustelee.

Oikeus määräsi seuraamusmaksut myös Isännöinti Ilkka Saariselle, OP Koti Kainuulle, Oulun Kiinteistötiedolle ja Suomen Kiinteistöhallinnalle sekä Reim Hämeenlinnalle ja Reim Groupille.

Isännöintiliiton tiedotustilaisuudessa arvioitiin torstaina, että kartelliin osallistuneiden yritysten liikevaihto vastasi noin 17:ää prosenttia koko alan liikevaihdosta vuosina 2014–2017.

Isännöintiliitto ei aio valittaa

Markkinaoikeuden päätökseen voi vielä hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO), mutta pian torstaina markkinaoikeuden päätöksen jälkeen ainakin Isännöintiliitto ilmoitti tiedotteessa tyytyvänsä oikeuden ratkaisuun ja maksavansa seuraamusmaksun.

Toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva pyysi liiton toimintaa tiedotteessa anteeksi torstaina. Koro-Kanerva aloitti liiton toimitusjohtajana oikeudessa ratkottujen tapahtumien jälkeen.

– Luottamus on isännöinnille elinehto. Pyydämme anteeksi näitä toimia sekä niiden koko alalle aiheuttamaa mainehaittaa. Monet isännöitsijät, jotka eivät ole mitenkään olleet osallisia Isännöintiliiton hintoihin liittyvässä viestinnässä tai siitä käydyissä taustakeskusteluissa, ovat joutuneet kärsimään luottamuksen rikkoutumisesta, Koro-Kanerva toteaa liiton tiedotteessa.

Myöhemmin torstaina Koro-Kanerva kertoi Isännöintiliiton tiedotustilaisuudessa, että sittemmin liitto on muun muassa päivittänyt alan eettistä ohjeistusta ja lisännyt kilpailuoikeuteen liittyvää koulutusta. Koro-Kanervan mukaan liitto pohtii myös riippumattoman valvontaelimen perustamista Keskuskauppakamarin alaisuuteen.

Koro-Kanerva kertoi tiedotustilaisuudessa pitävänsä hyvänä, että oikeuden päätös selkeyttää sitä, mikä on sallittua hintapuhetta ja mikä ei.

Päätös voi johtaa kanteisiin

Markkinaoikeuden päätös voi johtaa myös siihen, että asunto-osakeyhtiöt alkavat vaatia seuraamusmaksuihin tuomituilta isännöintiyhtiöiltä vahingonkorvauksia oikeusteitse. Kiinteistöliitto toteaa torstain tiedotteessaan, että näissä tapauksissa taloyhtiöiden pitäisi pystyä todistamaan se taloudellisen vahingon määrä, jonka yhtiö on kartellista kärsinyt.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Koro-Kanerva totesi torstaina, että alan liikevaihto kasvoi vuosina 2014–2017 merkittävästi hitaammin kuin kiinteistö- ja rakennusalalla yleensä. Hän ei usko, että taloyhtiöt olisivat kärsineet merkittävästi kartellista huolimatta.

– Totta kai taloyhtiöillä on oikeus kanteita nostaa, mutta en näe, että niillä olisi merkittäviä menestymisen mahdollisuuksia, hän sanoi.