Pukinmäessä sijaitsevassa Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) vuokrakerrostalossa on reilun viikon ajan varastoitu sähköä talon teknisiin tiloihin rakennetun pömpelin avulla.
Kyseessä on startup-yritys Cactosin valmistava älykäs sähkövarausjärjestelmä, joka hyödyntää rakennuksen katolle jo aiemmin asennetuista aurinkopaneeleista saatavaa sähköä sekä sähköyhtiöltä ostettavaa sähköä.
– Perusajatus on se, että rakennuksen oma energiavarasto ladataan silloin, kun sähkö on halpaa tai silloin kun sitä saadaan aurinkopaneeleista. Kun sähkö on kallista sitä puretaan rakennuksen omaan käyttöön tai myydään verkkoon, kertoo Cactosin toimitusjohtaja Oskari Jaakkola.
Järjestelmä koostuu noin 100 kWh:n akkukapasiteetista. Yritys on toistaiseksi käyttänyt järjestelmissään alkuperäisestä käytöstään poistettuja Teslojen akkuja.
Rakennusten energiavarastona uusiokäytössä olevien akkujen on arvioitu kestävän vähintään kymmenen vuotta.
Järjestelmän ”aivot” ovat pilvipalvelimella toimiva ohjelma, joka optimoi kiinteistön sähkönkulutuksen ohjelmistoon syötettyjen arvojen perusteella.
Järjestelmä laskee muun muassa sähkön osto- ja myyntihinnat kussakin kohteessa, sen miten sähkön siirtomaksut muodostuvat ja lämpötilan. Järjestelmä päättää itsenäisesti, milloin sähköä käytetään omasta varastosta, milloin ulkoverkosta.
Sähköä puretaan rakennuksen omaan käyttöön tai myydään.

Yksi merkittävä tekijä, jonka ohjelmisto huomioi, on sähkön siirtohintahuippujen tasaaminen.
– Järjestelmään voidaan asettaa raja-arvo sille, mikä katkaisee sähkön ostamisen ulkoverkosta ja käynnistää talon oman energiavaraston käytön.
Jaakkolan arvion mukaan pelkästään siirtohuippujen tasaamisella voidaan säästää jopa satoja euroja kuukaudessa.
Järjestelmä kytkee oman energiavaraston päälle automaattisesti sähkökatkoksen yllättäessä.
Laite itsessään on jääkaappipakastinta muistuttava kaappi, joka painaa noin 1 500 kiloa.
Laitteen hinta asennuksineen ja huoltoineen on noin 400–800 euroa kuukaudessa.
Hekan Eskolantie 4B on ensimmäinen asuintalo, johon on asennettu Cactosin energiavarausjärjestelmä. Tuore yritys on asentanut järjestelmiä elokuusta lähtien teollisuus-, ravintola- ja hotellirakennuksiin.
Pukinmäessä energiavarastoon on kytketty rakennuksen yhteiskäytössä olevien tilojen sähkölaitteet kuten hissi, käytävä- ja pihavalot, yhteinen saunatila ja pesutupa sekä kaukolämmön ja aurinkopaneelien ohjausjärjestelmät sekä ilmanvaihto.
Se, millaisen taloudellisen hyödyn oma energiavarasto tuo jää nähtäväksi.
Hyöty ei näy suoraan Eskolantie 4B:n asukkaiden vuokrissa vaan jakautuu kaikille Hekan vuokralaisille.
Asukkaiden hyöty laitteesta jää siihen, että mahdollisten sähkökatkojen aikana lämmitys ja ilmanvaihto toimivat. Hissilläkin pääsee ajamaan ja rappukäytävässä kulkemaan ilman fikkaria.
Energiapäällikkö Jenni Venäläinen Hekalta kertoo, että kokeiluluontoista sähkövarausjärjestelmää Eskolantiellä rahoitetaan EU-hankkeen kautta, jossa pyritään löytämään kustannustehokkaita tapoja edistää rakennusten energiatehokkuutta. Kokeilua seurataan mielenkiinnolla.
Merkittävimpiä keinoja energiatehokkuuden lisäämisessä ovat peruskorjausten yhteydessä tehtävät rakennusten lisäeristämiset, maalämpöratkaisut ja aurinkopaneelien asennukset. Aurinkopaneeleita on jo 40 Hekan kohteessa.
Hekalla on kaikkiaan noin 53 000 asuntoa.