Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

MT: Lähes 40 prosenttia suomalaisista kannattaisi Nato-joukkojen lähettämistä Ukrainaan – tarkoittaisi tutkijan mukaan käytännössä avointa sotaa Venäjän kanssa

Miltei 40 prosenttia Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastanneista, yli tuhannesta suomalaisesta kannattaisi ajatusta puolustusliitto Naton joukkojen tai ilmavoimien lähettämisestä Ukrainan tueksi maan puolustukseen Venäjän hyökkäykseltä.

Naisista kyllä-vastaajia oli 35 ja miehistä 44 prosenttia. Eniten Nato-joukkojen lähettämistä kannatti 31–50-vuotiaat miehet, joista 51 prosenttia oli ajatuksen kannalla.

Maaseudun kunnissa kyllä-vastaajia 48 prosenttia, eniten kuntaryhmistä. Pääkaupunkiseudun vastaava luku on 40 prosenttia.

Isoista puolueista joukkojen lähettämistä kannattivat eniten perussuomalaiset. Puoluetta kannattavista joka toinen kannattaa ajatusta.

Toiseksi eniten kannatusta ilmenee kokoomuksen kannattajilta 46 prosentilla. Yli 40 prosentin kannatus löytyi myös vasemmistoa ja vihreitä äänestävien joukosta. Keskustaa äänestävien prosenttiluku on 38, SDP:tä äänestävien 36.

Nato-joukkojen tai ilmavoimien lähettämistä vastusti 32 prosenttia vastaajista. Kielteisesti suhtautuvista 27 prosenttia oli naisia ja 36 miehiä.

Lähes 29 prosenttia piti kysymystä vaikeana eivätkä osanneet vastata puolesta tai vastaan.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Jyrki Lavikainen kommentoi MT:lle, että päätös Naton väliintulosta Ukrainassa olisi niin iso, ettei lähetettävien joukkojen määrän kannattaisi olla pieni, vaan kyse olisi käytännössä avoimesta sodasta Venäjän kanssa.

– Venäjä häviäisi sodan varmasti, ellei se eskaloisi sotaa uudella tavalla, Lavikainen sanoo.

Nato tähtää Venäjän tappioon jo nyt, mutta Lavikaisen mukaan tässä tilanteessa Venäjä ei voi varmasti tietää, kuinka pahat tappiot se kärsisi Natoa vastaan.

– Se toisi vääränlaista epävarmuutta Venäjän päätöksentekoon.

Yhdysvallat päättivät aikaisessa vaiheessa sotaa, että Ukrainaa tuetaan, mutta suoraa yhteenottoa Venäjän kanssa vältetään. Linjaan ei Lavikaisen mukaan ole odotettavissa muutoksia, koska Ukrainan mahdollisuudet voittoon vaikuttavat realistisilta.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri joulukuussa, ja siihen vastasi kaikkiaan 1 029 täysi-ikäistä suomalaista.