Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden euribor rikkoi kolmen prosentin rajan – viimeksi näin korkealla oltiin tammikuussa 2009

Useiden asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on noussut yli kolmen prosentin rajan ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2009.

Korko oli jo perjantaina lähellä rikkoa haamurajan, kun se nousi 2,993 prosenttiin. Maanantaina vuoden euribor noteerattiin 3,057 prosenttiin. Myös lyhyemmät euriborit kohosivat.

Korot ovat olleet nollassa tai miinuksella vuosien ajan, ja vielä huhtikuun alussa 12 kuukauden euribor oli alle nollan. Korot ovat kuitenkin nousseet tänä vuonna nopeasti, kun keskuspankit ovat kiristäneet rahapolitiikkaa muun muassa Ukrainan sodan aiheuttaman inflaation suitsimiseksi. Viimeksi näin korkealla tasolla oltiin 14 vuotta sitten, jolloin keskuspankit laskivat korkojaan talouden virvoittamiseksi finanssikriisin syövereissä.

Viime päivinä koroille on aiheuttanut lisää nousupaineita Euroopan keskuspankin torstainen signaali siitä, että ohjauskoron nostoja joudutaan jatkamaan vielä pitkään. EKP hidasti koronnostotahtiaan, mutta yllätti markkinat viitoittamalla voimakkaiden koronnostojen jatkumiseen.

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen sanoo markkinoiden hinnoittelevan 12 kuukauden euriborin kohoavan keväällä 3,5 prosentin tuntumaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asuntovelallisten korkokustannukset tulevat nousemaan merkittävästi sitä mukaa, kun korontarkistuspäivät tulevat vastaan. Mikäli nykyinen markkinahinnoittelu toteutuisi, niin kaikki ensi vuoden korontarkistushetket olisivat tuomassa korkojen nousua, Hännikäinen sanoo tiedotteessa.

OP ennustaa vuoden euriborin kohoavan keväällä 3,25 prosenttiin.