Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bensiinin ja dieselin keskihinnat alittivat joulukuussa kahden euron tason ensi kertaa sitten Ukrainan sodan alun

Bensiinin ja dieselin keskimääräiset litrahinnat laskivat joulukuussa alle kahden euron ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, selviää Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemista tiedoista.

Litra 95-oktaanista bensiiniä maksoi keskimäärin 1,87 euroa, 98-oktaaninen bensiini 1,97 euroa ja diesel 1,98 euroa. Kevyt polttoöljy maksoi 1,44 euroa litralta.

Bensiinin, dieselin ja kevyen polttoöljyn keskihinnat laskivat matalimmalle tasolle sitten helmikuun. Bensiinin hinta oli joulukuussa tammikuun tasolla, mutta diesel oli sitä 20 senttiä kalliimpaa litralta ja kevyt polttoöljy noin 25 senttiä kalliimpaa.

Polttoaineiden hinnat kohosivat ripeästi sen jälkeen, kun Venäjän aloitti laajan hyökkäykseen Ukrainaan helmikuun lopulla. Hinnat laskivat Suomessa kesällä sen jälkeen, kun hallitus alensi uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitetta.

Alennettu velvoite on voimassa myös vuonna 2023, minkä jälkeen se olisi nousemassa jyrkästi.

Hinnat ovat heitelleet viime vuosina runsaasti. Koronapandemian alku laski polttonesteiden kysyntää, jolloin myös hinnat putosivat alimmilleen useisiin vuosiin. Tämän vuoden keskihinnat bensapumpulla ovat noin puolet tyyriimpiä kuin alhaisten hintojen vuonna vuonna 2020 ja kevyen polttoöljyn hinta on yli kaksinkertaistunut.