Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Pohjois-Korea on laukaissut ennätysvuotensa päätteksi lisää ohjuksia – Etelä-Korean mukaan maa laukaisi kolme ballistista ohjusta

Pohjois-Korea on laukaissut kolme lyhyen kantaman ballistista ohjusta, sanoo Etelä-Korean asevoimien johto.

Etelä-Korean asevoimat kertoi havainneensa Pohjois-Korean laukaisseen kolme ohjusta Japaninmereen paikallista aikaa lauantaiaamuna.

Asevoimien kerrotaan ylläpitävän pohjoisnaapurin ohjuskokeiden vuoksi täyttä valmiutta ja tekevän läheistä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa muun muassa valvonnan vahvistamiseksi.

Ohjuslaukaisut tapahtuivat vain päivä sen jälkeen, kun Etelä-Korea teki onnistuneen avaruuskantoraketin koelaukaisun.

Soulissa sijaitsevan Pohjois-Korean tutkimuksen yliopiston professori Yang Moo-jin arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Pohjois-Korean lauantaiset ohjuslaukaisut ovat vastaus tuoreeseen kantoraketin koelaukaisuun.

– Pjongjang näyttää ajattelevan, että tässä on kyse kilpailusta, Yang lisää.

Sotilaalliset jännitteet ovat kuluneen vuoden aikana kasvaneet alueella merkittävästi Pohjois-Korean tiheään tahtiin tekemien ohjuskokeiden vuoksi.

Pohjois-Korea on tänä vuonna laukaissut enemmän ohjuksia kuin minään vuonna aiemmin.

Pohjois-Korea lähetti maanantaina lennokkeja etelänaapurinsa ilmatilaan

Maanantaina viisi pohjoiskorealaista lennokkia ylitti maiden välisen rajan ja lensi Etelä-Korean ilmatilaan. Etelä-Korean asevoimat vastasi tunkeilijoihin lähettämällä hävittäjiä ja taisteluhelikoptereita.

Armeija jäljitti lennokkeja viitisen tuntia, mutta ilmeisesti kaikki lennokit pääsivät kuitenkin palaamaan Pohjois-Korean puolelle. Maan asevoimat pyysi tiistaina anteeksi kyvyttömyyttään pudottaa Pohjois-Korean tiedustelulennokkeja. Yksi lennokeista kävi aina Etelä-Korean pääkaupungin Soulin liepeillä asti.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol sanoi tiistaina hallituksen kokouksessa, että tapaus osoitti armeijan varustautumisessa olevan vakavia puutteita. Hän painotti, että Etelä-Korean tulisi kyetä varmistamaan, että Pohjois-Korea ymmärtää provokaatioilla olevan aina ankaria seurauksia.

Etelä-Korean asevoimat järjesti torstaina sotaharjoituksia, joiden asevoimien johto arvioi parantavan maan puolustuskykyä mahdollisia tulevia lennokkiprovokaatioita vastaan.

Maanantainen ilmatilaloukkaus oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Pohjois-Korean lennokit olivat lentäneet etelänaapurin ilmatilaan.

Pjongjangissa käynnissä merkittävä puoluekokous

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa on parhaillaan käynnissä merkittävä puoluekokous, jossa maan johtaja Kim Jong-un ja muut puolueen korkea-arvoiset edustajat linjaavat puolueen tavoitteita tulevalle vuodelle muun muassa diplomatian, turvallisuuden ja talouden osalta.

Valtionmedia kertoi Kimin asettaneen keskiviikkona uusia avaintavoitteita maan asevoimille, mutta näistä ei kerrottu mitään yksityiskohtia.

Pohjois-Korean hallinto käyttää tavallisesti vuoden lopussa järjestettäviä kokouksia julkistaakseen maan kotimaan ja ulkomaan politiikan prioriteetit tulevalle vuodelle.

Kokouksen sisällöstä odotetaan saatavan paremmin tietoa, kun se saadaan päätökseen.

Vuoden 2021 kokouksessa Kimin painotus oli taloudessa, mutta analyytikot ovat laajalti odottaneet, että tämän vuoden tapahtumien valossa voidaan tällä erää painottaa enemmän sotilaallista puolta.

Aiemmin Kimillä oli tapana pitää puhe aina tammikuun ensimmäisenä päivänä. Hän kuitenkin jätti tuoreeltaan tämän perinteen taaksensa ja on pitänyt puheensa vuoden päätteeksi järjestettävässä kokouksessa.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea varoitelleet ydinkokeesta

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat varoittaneet jo kuukausia, että Pohjois-Korea valmistautuu ydinkokeeseen, joka olisi sille järjestyksessään seitsemäs.

Syyskuussa Pohjois-Korea päivitti ydinaselakejaan mahdollistaakseen ehkäisevät iskut. Kim julisti tuolloin Pohjois-Korean olevan "peruuttamattomasti" ydinasevalta. Käytännössä johtaja tyrmäsi mahdollisuuden maan ydinasearsenaaliin liittyvistä neuvotteluista.

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korealle lukuisia pakotteita sen ydinase- ja ohjustoiminnan vuoksi.