Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sää tänään kylmä, USA:n edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei ratkaisua, Venäjän tulitauon määrä alkaa, Kanada on nuorten miesten jääkiekon uusi maailmanmestari

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Loppiaista vietetään kireässä pakkasessa

Loppiaista vietetään tänään koko maassa kylmässä säässä. Sääpalveluyritys Forecan mukaan pakkanen voi tänä iltana kiristyä maan eteläosissa 20–25 miinusasteeseen ja maan pohjoisosissa jopa 30 miinusasteeseen.

Forecan mukaan pilvisyydestä riippuen pakkaslukemissa voi olla suuriakin eroja.

Kylmyys ei näillä näkymin jatku kovin pitkään. Pakkasen ennustetaan heikkenevän lauantaista alkaen.

Opioidien ongelmakäytön yleistyminen jatkuu

Opioidien ongelmakäytön yleistyminen jatkuu Suomessa. Samaan aikaan entistä useampi opioidiriippuvainen jää kuitenkin ilman hoitoa, THL:stä kerrotaan.

Taustalla on resurssipula. Hoitoon pääsyä joutuu odottamaan pitkään, ja jos yksi hoitojakso ei auta, riittävän intensiivistä hoitoa ei usein ole tarjolla.

Opioidien huumausainekäyttö on yleisintä 25–34-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa. Suomessa yleisin väärinkäytetty opioidi on buprenorfiini.

Ongelmakäyttöön ajaudutaan tyypillisesti muiden päihteiden kautta, mutta joskus myös reseptilääkkeen käytön myötä.

Fimean mukaan mietojen opioidien käyttö kivun hoidossa on viime vuosina vähentynyt.

Uutissuomalainen: Hieman yli 1 000 ihmistä on saanut Suomessa apinarokkorokotteen

Suomessa on tähän mennessä annettu apinarokkorokote hieman yli 1 000 ihmiselle, kertoo Uutissuomalainen. Asiasta Uutissuomalaiselle kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Leif Lakoma.

Valtaosa rokotteista on annettu ennalta ehkäisevinä rokotuksina riskiryhmiin kuuluville miehille pääkaupunkiseudulla, Lakoma kertoo.

Suomi sai elokuussa Euroopan komission kautta lahjoituksena noin 1 400 rokotteen erän apinarokkorokotteita, jotka jaettiin sairaanhoitopiireille.

THL:n mukaan Suomessa on todettu 42 apinarokkotapausta, joista viimeisin lokakuussa.

USA:n edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei saatu ratkaisua kolmantenakaan äänestyspäivänä

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei saatu ratkaisua kolmantenakaan äänestyspäivänä. Edustajainhuone on päättänyt istuntonsa torstain osalta, ja istuntoa on määrä jatkaa paikallista aikaa perjantaina puoliltapäivin.

Republikaanien Kevin McCarthy ei saanut taaksensa tarvittavaa äänimäärää edes 11. äänestyskierroksella. McCarthyn 200 äänen potti jäi jälleen kerran demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffriesin 212 äänen varjoon, kuten kaikilla aiemmillakin kierroksilla.

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan edustajainhuoneen puhemieheksi halajavaa McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen siipi.

Konservatiivisen Etelä-Carolinan korkein oikeus kumosi lain, joka kieltää abortin kuudennen raskausviikon jälkeen

Yhdysvalloissa Etelä-Carolinan korkein oikeus on kumonnut lain, joka kieltää abortin kuudennen raskausviikon jälkeen.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesällä aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen aiemman päätöksensä ja siirsi päätäntävallan raskaudenkeskeytyksistä takaisin osavaltioille.

Etelä-Carolinan päätös on ensimmäinen kerta, kun osavaltion korkein tuomioistuin kumoaa tiukan aborttilain maan korkeimman oikeuden kesäisen päätöksen jälkeen.

Torstainen päätös on merkittävä takaisku abortinvastustajille konservatiivisessa Etelä-Carolinassa. (Lähde: AFP)

Venäjän tulitauon määrä alkaa tänään

Venäjän on tänään määrä aloittaa yksipuolinen tulitauko hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Presidentti Vladimir Putin määräsi eilen Ukrainaan tulitauon venäläisen joulun ajaksi. Tulitauon tarkoitus alkaa tänään kello 11 Suomen aikaa ja loppua lauantaina kello 23.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan tänään on jouluaatto ja huomenna joulupäivä.

Ukraina kutsui Venäjän ilmoittamaa tulitaukoa tekopyhäksi.

Venäjän tulitauko ei edistä mahdollisuuksia rauhaan, arvioi Britannian ulkoministeri

Venäjän 36 tunnin mittainen tulitauko ei edistä millään lailla mahdollisuuksia rauhaan Ukrainassa, arvioi Britannian ulkoministeri James Cleverly Twitterissä.

Ulkoministerin mukaan Venäjän täytyy sen sijaan vetää joukkonsa Ukrainasta pysyvästi, luovuttaa laittomasti miehittämiensä ukrainalaisalueiden hallinta sekä lopettaa syyttömiin siviileihin kohdistuvat hyökkäyksensä, joita Cleverly kuvailee raakalaismaisiksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi eilen Ukrainaan tulitauon venäläisen joulun ajaksi. Ukraina on kutsunut Venäjän ilmoittamaa tulitaukoa tekopyhäksi. (Lähde: AFP)

Kanada on nuorten miesten jääkiekon uusi maailmanmestari - Tshekki kaatui jatkoajan maalilla 3-2

Kanada on voittanut alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon maailmanmestaruuden. Isännöimissään MM-kisoissa Kanada voitti Tshekin jatkoajalle venyneessä loppuottelussa maalein 3–2.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää pysyivät visusti kisaisäntä Kanadan hanskoissa. Kanadan avausmaalin teki ensimmäisessä erässä Dylan Guenther, 19, joka myös syötti Shane Wrightin, 19, toisessa erässä tekemän maalin.

Sen sijaan kolmannessa erässä tapahtui äkillinen käänne, kun Tshekin Jiri Kulich, 18, avasi joukkueensa maalisaldon, ja heti perään Jakub Kos, 19, tasoitti. Ottelu ratkesi jatkoajan seitsemännellä minuutilla, kun Kanadan Guenther teki ottelun toisen maalinsa.

Pronssia otti aiemmassa ottelussa Yhdysvallat, joka voitti Ruotsin 8–7.

Seattle kuritti Torontoa, NY Rangers Montrealia - Tolvanen ja Armia maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä Seattle Kraken ja New York Rangers olivat vieraissa Kanadan puolella ja ottivat isännistään selvät voitot. Seattle kuritti Toronto Maple Leafsia maalein 5–1, kun taas New York kukisti Montreal Canadiensin 4–1.

Seattleen kesken kauden siirtynyt Eeli Tolvanen iski seuransa avausmaalin Torontoa vastaan. Maali oli Tolvasen toinen uuden kotiseuransa riveissä. Hän on ollut liigajäillä nyt kolmesti Seattlen kanssa.

New Yorkin ja Montrealin kohtaamisessa verkkoa heilutti puolestaan Joel Armia, joka teki kotijoukkueen ainoan osuman. Päätöserän onnistuminen oli Armian kauden ensimmäinen maali.

Heliövaara ja Glasspool etenevät välieriin kauden ensimmäisessä ATP-turnauksessaan

Tenniksen nelinpelin suomalaistähti Harri Heliövaara ja britti Lloyd Glasspool etenevät välieriin kauden ensimmäisessä ATP-turnauksessaan. Heliövaara ja Glasspool kukistivat Australian Adelaidessa hollantilaisvastustajansa Robin Haasen ja Matwe Middelkoopin Suomen aikaa varhain perjantaina.

Suomalais-brittiläinen parivaljakko otti hollantilaiskaksikosta voiton puolivälierässä lukemin 6–3, 5–7, 10–6.

Kolmanneksi sijoitetut Heliövaara ja Glasspool etenivät aiemmin tällä viikolla puolivälieriin kaadettuaan itävaltalaiset Alexander Erlerin ja Lucas Miedlerin.

Tour de Skin huipennus alkaa sprinteillä

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue on jättänyt Sveitsin ja Saksan taakseen, ja kiertue huipentuu kolmeen tiukkaan kisapäivään Italian Val di Fiemmessä.

Tourin päätösrutistuksen avaavat perinteisen hiihtotavan sprintit tänään. Naisten ja miesten aika-ajot alkavat klo 11 ja pudotushiihdot klo 13.30.

Suomalaisittain Tour huipentuu naisten kisaan, jossa Krista Pärmäkoski on kolmantena ja Kerttu Niskanen neljäntenä. Suomalaissijat nousivat, kun Norjan Anne Kjersti Kalvå antoi positiivisen koronavirustestituloksen ja joutui vetäytymään Tourilta.