Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiuru: Myös Suomi aikoo vaatia Kiinasta saapuvilta negatiivista koronatestiä – testivaatimuksen voimaantulon ajankohta on vielä auki

Myös Suomi aikoo vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirustestiä. Asiasta kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) STT:lle.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin vaatimus ennakkotestistä tulisi Suomen osalta voimaan. Linjauksen toteuttamista valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä sekä sisäministeriössä.

– Olennaista on, että ratkaisuja saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti ensi viikolla, Kiuru sanoo.

EU-maita on voimakkaasti suositeltu vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä, joka pitäisi tehdä enintään 48 tuntia ennen matkan alkua. Suosituksesta päätettiin EU:n puheenjohtajamaan Ruotsin kutsumassa kokouksessa keskiviikkona.

Kiurun mukaan nyt etsitään oikeudellista tapaa ennakkotestivaatimuksen toteuttamiseksi. Hänen mukaansa on keskusteltu valtioneuvoston periaatepäätöksen tekemisestä.

Toistaiseksi ei ole linjattu, mitä ryhmiä testivaatimus tarkkaan ottaen koskisi. Kiuru sanoo, että mallina saattaa toimia joulukuussa 2021 tehty päätös ennakkotestivaatimuksesta. Tuolloin negatiivista testitulosta ei vaadittu Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä välttämättömän syyn vuoksi maahan saapuvilta.

Suosituksia koronatoimista

EU-maiden kokouksessa päätettiin myös suositella kaikkia Kiinaan ja Kiinasta matkustavia käyttämään kasvomaskia lentomatkan aikana. Samalla sovittiin myös hygieniaa ja terveysturvallisuutta koskevien ohjeiden antamisesta matkustajille sekä lentokoneiden ja lentokenttien työntekijöille.

Lisäksi EU-maita kehotettiin tekemään Kiinasta saapuvien matkustajien satunnaistestausta heidän saapuessaan EU:n alueelle sekä jätevesitestejä Kiinasta saapuville lentokoneille.

Jäsenmaat aikovat arvioida tilannetta ja toimenpiteitä uudelleen tammikuun puolivälissä.

Hallituksen koronaministerityöryhmä päätti torstaina käynnistää valmistelun Kiinan koronatilanteeseen liittyvien EU:n päätösten kansallisesta toimeenpanosta.

Kiurun mukaan Suomi aikoo toteuttaa kaikki EU-tasolla keskiviikkona linjatut toimet. Omiin ylimääräisiin toimiin Suomi ei ole ryhtymässä.

Seulontatulokset "varsin pysäyttäviä"

Matkustajien satunnaistestauksesta Kiuru sanoo, että muiden maiden tämänhetkiset seulontatulokset ovat "varsin pysäyttäviä".

– Pahimmillaan näissä seulotuissa lentokonenäytteissä on saattanut yli puolella matkustajista olla koronavirus. Siten on ymmärrettävää, että EU-maat tarvitsevat yhteistä tietoa siitä, miten Kiinasta tuleva koronavirus alkaa Euroopassa levitä.

Kiurun mukaan Suomelle yksi haasteellinen toimi on lentokoneiden jätevesiseuranta, jota Suomessa ei ole tehty aiemmin.

– Myös lentokenttien jätevesiseuranta tulisi tehtäväksi. Nämä ovat uudenlaisia seurantamuotoja.

EU:ssa pelätään uusia muunnoksia

Kiina on päättänyt höllentää matkustusrajoituksiaan sunnuntaista alkaen. Lähes kolme vuotta kestäneiden tiukkojen koronarajoitusten jälkeen kiinalaisilla on runsaasti patoutunutta kysyntää ulkomaanmatkailulle.

EU:ssa pelätään, että Kiinasta saapuvat matkailijat voivat tuoda mukanaan uusia virusmuunnoksia, jotka kiertäisivät nykyisten rokotusten antamaa suojaa.

Useat Euroopan maat ovat jo aiemmin ilmoittaneet rajoituksista Kiinasta saapuville matkustajille.

Esimerkiksi Ruotsi alkaa lauantaista lähtien vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä. Maan sosiaaliministeri Jakob Forssmed kertoi uutistoimisto TT:n mukaan, että testivaatimus on voimassa kolmen viikon ajan ja koskee aikuisia ja yli 12-vuotiaita lapsia riippumatta siitä, ovatko matkustajat rokotettuja vai ei. Testivaatimus ei koske Ruotsin kansalaisia eikä Ruotsissa tai EU-maissa pysyvästi asuvia.

EU:n ulkopuolisista maista ainakin Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Japani ja Australia ovat tehneet linjauksia Kiinasta saapuvien testivaatimuksista.

Virus levinnyt vauhdilla Kiinassa

Koronavirus on levinnyt Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun maa alkoi joulukuussa purkaa tiukkoja rajoitustoimiaan.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi tällä viikolla, että Kiinan koronatilastot vähättelevät koronaviruksen aiheuttaman taudin leviämistä maassa. WHO:n mukaan sairaalahoidon, tehohoidon ja ennen kaikkea koronakuolemien kohdalla luvut eivät kerro siitä, miten paljon tapauksia todella on.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) on pitänyt pakollisten koronatestien käyttöönottoa Kiinasta tuleville matkustajille tarpeettomana. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole toistaiseksi suositellut rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille.