Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen inflaatio hidastui edelleen joulukuussa – taso nyt alin sitten vuoden 2021 lokakuun

Inflaatio on jatkanut hidastumistaan Yhdysvalloissa joulukuussa. Kuluttajahinnat nousivat 6,5 prosentin vuosivauhtia, eli hitaammin kuin marraskuun 7,1 prosenttia. Lukema oli ennakko-odotusten mukainen, viime vuoden alhaisin ja matalin sitten vuoden 2021 lokakuun.

Pohjainflaatio, josta on poistettu nopeasti heilahtelevat ruuan ja energian hinnat, oli vuositasolla 5,7 prosenttia ja nousi 0,3 prosenttia kuukausitasolla. Myös pohjainflaatio oli uutistoimisto Bloombergin keräämien ennakkoarvioiden mukainen.

Laskussa olivat erityisesti bensiinin ja lentolippujen hinnat. Asumisen ja ruuan hinnat taas kallistuivat.

Hintojen nousun hidastuminen merkitsee, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin paineet jatkaa ohjauskorkojen nostamista hellittävät hiukan. Fedin tavoite on, että hinnat nousivat keskimäärin kahden prosentin tahtia, joten taso on vielä selvästi korkeammalla.

Monet tarkkailijat ennakoivat, että Fed haluaa nähdä kuumina käyvien työmarkkinoiden rauhoittuvan ja palkankorotusten tahdin laskevan nykyisestä, ennen kuin se tohtii höllätä otettaan korkoruuvista. Fed on nostanut korkoja kovalla kädellä viime vuonna, ja se teki korotuksia yhteensä 4,25 prosenttiyksikön edestä. Edellinen korotus oli joulukuun 0,5 prosenttiyksikköä.

Hintapaineet ovat yhä kovat

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi kommentissaan, että luvut toivat pientä helpotusta inflaatiokuvaan. Vielä ei vaara kuitenkaan ole ohi.

– Inflaation hidastuminen on vahvasti korteissa, mutta iso kysymys on se, mille tasolle inflaatio tulee päätymään. Inflaatio uhkaa jäädä Fedin 2 prosentin tavoitetason yläpuolelle, ellei keskuspankki saa tulikuumia työmarkkinoita paremmin tasapainoon. Konsensus odottaa tämän vuoden inflaatioksi 4:ää prosenttia, mikä ei varmasti tyydytä keskuspankkia, Hännikäinen kirjoitti.

Fedin seuraava korkokokous on helmikuussa, jolloin se puntaroi 0,25 ja 0,5 prosenttiyksikön korotusten välillä. Hännikäisen mukaan molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.

– Tuoreet inflaatioluvut kallistavat vaakakuppia 0,25 prosenttiyksikön noston suuntaan, mutta koronnoston suuruus ei ole vielä kiveen hakattu. Fedin näkökulmasta rahapolitiikan liian vähäinen kiristäminen ja korkean inflaation pitkittyminen on suurempi riski kuin rahapolitiikan liiallinen kiristäminen sekä talouden alamäki. Siksi keskuspankki voi yllättää markkinat 0,5 prosenttiyksikön nostolla, Hännikäinen arvioi.