Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

YK: Kansainvälinen matkailu kaksinkertaistui vuonna 2022 edellisvuodesta

Ihmiset ovat alkaneet jälleen matkustella sen jälkeen, kun maat ovat poistaneet koronarajoituksiaan. Kansainvälisten matkailijoiden määrä viime vuonna kaksinkertaistui edellisvuodesta, kertoo YK:n matkailujärjestö Madridissa.

Järjestön raportin mukaan koronarajoitusten poistuttua turismin odotetaan elpyvän tänä vuonna lähelle tasoa, jolla se oli ennen koronapandemiaa. Erityisesti asiaan vaikuttaa Kiinan luopuminen tiukoista koronarajoituksista, raportissa sanotaan.

Viime vuonna maailmalla laskettiin 917 miljoonaa matkailijaa, kun edellisvuonna heitä oli 455 miljoonaa.

Matkailijoiden määrä oli vielä viime vuonna vain 63 prosenttia tasosta ennen pandemiaa vuonna 2019. Raportissa ennustetaan sen voivan nousta tänä vuonna jopa 95 prosenttiin vuoden 2019 tasosta.

– Uusi vuosi tuo mukanaan enemmän syytä optimismiin maailmanlaajuisessa matkailussa, sanoi järjestön pääsihteeri Zurab Pololikashvili lausunnossaan.

Kiinan rajojen avaamisella on suuri vaikutus

Raportin mukaan kansainvälisen matkailun elpymistä tukee patoutunut kysyntä erityisesti Aasiasta ja Tyynenmeren alueelta.

Matkailu Kiinaan ja Kiinasta ulkomaille laski rajusti vuoden 2019 tasosta Kiinan tiukkojen koronarajoitusten ja "nollatoleranssin" vuoksi. Kiina sulki rajansa kolmeksi vuodeksi ennen kuin ne avattiin uudelleen aiemmin tässä kuussa.

Matkailun alkaminen uudelleen Kiinassa todennäköisesti hyödyttää matkailukohteita erityisesti Aasian alueella, raportissa sanotaan. Aasian maat kuten Thaimaa ja Japani olivat riippuvaisia Kiinasta suurimpana ulkomaisen turismin lähteenä.

Kiinalaisten lentoyhtiöiden odotetaan lisäävän kapasiteettiaan merkittävästi maaliskuun lopusta lähtien kesäsesongin alettua.

Myös Yhdysvalloissa matkailun kysyntä on voimakasta vahvan Yhdysvaltain dollarin tukemana, mikä raportin mukaan tarkoittaa enemmän yhdysvaltalaisia turisteja erityisesti Eurooppaan.

Turismin elpymistä voivat kuitenkin tänä vuonna haitata korkea inflaatio ja korot, pelot maailmanlaajuisesta taantumasta sekä Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus.