Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Iltalehden kysely: Perussuomalaisten äänestäjillä enemmän rasistisia näkemyksiä kuin muiden puolueiden äänestäjillä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viime viikolla politiikan toimittajien tentissä, että perussuomalaiset on joidenkin kansanedustajiensa puheiden perusteella "avoimesti rasistinen puolue".

Perussuomalaisten äänestäjillä on enemmän rasistisia näkemyksiä kuin muiden puolueiden äänestäjillä, kirjoittaa Iltalehti teettämänsä kyselyn perusteella. Kyselyssä selvitettiin, miten eri puolueiden kannattajat suhtautuvat neljään rasistiseen väittämään.

Yhden väittämän mukaan "mustien afrikkalaisten henkiset kyvyt ovat heikommat kuin länsimaissa elävän valkoisen rodun". Perussuomalaisten äänestäjistä 40 prosenttia oli asiasta täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Kaikista vastaajista vähintään jokseenkin samaa mieltä asiasta oli 18 prosenttia.

Monessa väittämässä myös perussuomalaisilla rasistiset mielipiteet ovat vähemmistönä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Iltalehdessä

Toisen väittämän mukaan "ei ole olemassa sellaista asiaa kuin "ihmisrodut", koska kaikki maapallon ihmiset ovat geneettisesti hyvin lähellä toisiaan." 30 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, ettei ihmisrotuja ole olemassa. Kaikista vastaajista näin ajatteli 61 prosenttia.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kommentoi Iltalehdelle kyselyn vastausten osoittavan, että perussuomalaisten kannattajilla on selvästi enemmän rasistisiksi luokiteltavia mielipiteitä ja asenteita kuin muiden puolueiden kannattajilla.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko puolue olisi aiheellista leimata rasistiseksi. Monessa väittämässä myös perussuomalaisilla rasistiset mielipiteet ovat vähemmistönä, Rahkonen sanoo lehdelle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viime viikolla politiikan toimittajien tentissä, että perussuomalaiset on joidenkin kansanedustajiensa puheiden perusteella "avoimesti rasistinen puolue". Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi Twitterissä, että puolueen arvopohjassa ei ole "salattavaa, hävettävää tai hämärää" ja että hän on hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta.

Taloustutkimukseen tekemään kyselyyn vastasi 1 036 henkilöä 16.–19. tammikuuta. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.