Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ecuadorin ja Meksikon väliset vapaakauppaneuvottelut umpikujassa

Etelä-Amerikassa Ecuadorin presidentti Guillermo Lasso sanoo, että maan vapaakauppasopimusneuvottelut Meksikon kanssa ovat umpikujassa.

Sopimus olisi Ecuadorille ponnahduslauta kohti Tyynenmeren allianssia, vapaakauppaan perustuvaa talousaluetta, jonka Chile, Kolumbia, Meksiko ja Peru perustivat vuonna 2011.

Lasson mukaan Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on kertonut hänelle, että Meksikon banaani- ja katkaraputuottajat eivät halua maahan saapuvan vastaavia tuotteita Ecuadorista.

Ecuador varoitti joulukuussa, että sen on mahdotonta suostua sopimukseen Meksikon kanssa, ellei se sisällä katkarapuja ja banaaneja, jotka ovat maan suurimmat vientituotteet öljyn jälkeen.

Lasso kertoi haastattelussa paikalliselle toimittajalle, että neuvotteluiden epäonnistuminen ei ole kuitenkaan "niin vakavaa", koska maa on laajentanut ja tiivistänyt neuvotteluita muiden tahojen kanssa. Presidentin mukaan Ecuador on halunnut päästä osaksi Tyynenmeren allianssia päästäkseen Aasian markkinoille. Nyt maa aikoo pyrkiä sinne suoraan ilman välikäsiä. Maa odottaa allekirjoittavansa pikimmiten vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa.

Lisäksi Ecuador tavoittelee neuvotteluja Etelä-Korean, Kanadan, Costa Rican ja Yhdysvaltojen kanssa.