Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä lakkautti Moskovan Helsinki-ryhmä -ihmisoikeusjärjestön

Moskovalainen tuomioistuin on määrännyt Moskovan Helsinki-ryhmä -ihmisoikeusjärjestön lakkautettavaksi. Lakkauttamista oli vaatinut Venäjän oikeusministeriö. Sen mukaan ryhmä oli ylittänyt toimivaltuutensa muun muassa seuraamalla oikeudenkäyntejä Moskovan alueen ulkopuolella, vaikka se oli rekisteröity alueelliseksi järjestöksi.

Järjestö aikoo valittaa päätöksestä. Järjestö ilmoitti myös aikovansa jatkaa toimintaansa tavalla tai toisella.

Vuonna 1976 perustettu Moskovan Helsinki-ryhmä on Venäjän vanhin ihmisoikeusjärjestö, joskin se joutui keskeyttämään toimintansa vuosiksi 1982–89, koska sen aktiiveja vangittiin, häirittiin ja karkotettiin maasta. Toiminta jatkui Neuvostoliiton viime hetkillä perestroikan aikana.

Järjestöä johti pitkään "Venäjän omaksitunnoksi" kutsuttu Ljudmila Aleksejeva, joka kuoli vuonna 2018. Vielä edellisenä vuonna presidentti Vladimir Putin vieraili kukkapuskan kanssa Aleksejevan 90-vuotispäivillä.

Venäjä on viime vuosina lakkauttanut useita maan hallintoa arvostelleita järjestöjä ja vanginnut toisinajattelijoita. Vauhti on vain kiihtynyt sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime helmikuussa.