Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto pääsivät neuvottelutulokseen

Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta. Asiasta kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Neuvottelutulos syntyi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla käydyissä neuvotteluissa perjantaina. Neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että kummankin osapuolen neuvottelijat ovat hyväksyneet tuloksen, mutta ratkaisu pitää vielä käsitellä liittojen hallinnoissa.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kertoo STT:lle, että heidän hallintonsa käsittelee asiaa sähköpostitse lauantaina. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puolestaan kertoo, että heidän hallintonsa käsittelee asiaa sunnuntaina kello 13 alkaen.

Saavutetun neuvottelutuloksen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen sen jälkeen, kun Teollisuusliiton hallinto on käsitellyt asiaa.

Neuvotteluita käyty elokuusta asti

Neuvotteluita on työntekijäpuolen ja työnantajapuolen välillä käyty elokuusta asti.

– Ne ovat olleet monivivahteiset, ja välillä asioissa on edetty paremmin, toisinaan ei, Aalto kuvailee.

Tekstikysymyksistä päästiin neuvottelutulokseen jo ennen joulua. Joulun jälkeen on neuvoteltu palkankorotuksista. Valtakunnansovittelija antoi viime viikolla sovintoesityksen, mutta Teollisuusliitto ei sitä hyväksynyt. Työantajille esitys olisi käynyt.

– Neuvottelut ovat olleet tiukat niin kuin aina, Aalto sanoo.

Neuvotteluihin haastetta on tuonut erityisesti korkea inflaatiovauhti. Haastetta on tuonut myös se, että kuntien ja hyvinvointialueiden palkankorotukset on kytketty siihen, millaisia palkankorotuksia teollisuudessa ja kuljetusalalla saadaan.

Teknologiateollisuus muutoinkin ylipäätään määrittelee palkankorotusten yleistä linjaa, jota muilla aloilla seurataan.

Sajavaaran viime viikolla antaman ratkaisun kustannusvaikutus olisi ollut kokonaisuudessaan 6,6 prosenttia.

Useita lakkoilmoituksia

Teollisuusliiton jäsenet ovat olleet perjantaina kolmatta päivää lakossa teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden aloilla. Teollisuusliiton lakon piirissä on noin 50 toimipaikkaa, muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita ja Outokummun terästehdas Torniossa. Kolmipäiväisen lakon kohteena olevissa työpaikoissa työskentelee noin 7 200 ihmistä.

Teollisuusliitto on aiemmin ilmoittanut myös kahdesta uudesta lakosta. Kolmipäiväiset lakot alkaisivat 8. helmikuuta ja 15. helmikuuta.

Jos osapuolten hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen, Teollisuusliiton ilmoittamat uudet lakot peruuntuvat ja ylityökielto päättyy, kertoo Teknologiateollisuuden työnantajat.

Viime viikolla Ruohoniemi sanoi sovintoesityksen hylkäämisen osoittavan, että Teollisuusliiton näkemys talouden kuvasta on kaukana todellisuudesta.

– Palkankorotusten taso nousi sovintoehdotuksessa jo huolestuttavan korkeaksi niin työllisyyden kuin kilpailukyvynkin näkökulmasta, hän kommentoi tiedotteessa viime viikolla.