Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AKT hylkäsi sovintoehdotukset – lakot alkavat puoliltaöin ja aamukuudelta

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT hylkäsi tiistai-iltana työriidoissa annetut sovintoehdotuksia. Hylkäys merkitsee sitä, että AKT:n lakot alkavat satamissa ja kuljetuksissa.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi, että sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.

Puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.

Sovittelut AKT:n työehtosopimuksista alkoivat tiistaina aamukahdeksalta sekä autoliikenteen että satamien osalta.

Ahtausalan lakko alkaa satamissa keskiviikkoaamuna kello kuudelta ja jatkuu siitä eteenpäin toistaiseksi. Terminaalialan lakko alkaa myös kello kuudelta aamulla ja kestää lakkovaroituksen mukaan ensi keskiviikkoon asti.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkavat heti vuorokauden vaihtuessa. Niiden on määrä päättyä ensi tiistaina puolilta öin.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja aiheuttavat laajoja vaikutuksia Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.

Seuraava lakkoaalto uhkaa maaliskuun alussa

Kokon mukaan sovintoehdotukset oli pakko hylätä täysin riittämättöminä.

– Sen enempää tekstikysymyksiin kuin riittäviin palkkaratkaisuihin ei työnantajapuolella löytynyt mielenkiintoa, Kokko sanoi tiedotteessa.

AKT antoi samalla uusia lakkovaroituksia lakoista, jotka alkaisivat 1. maaliskuuta. Lakot koskisivat kuorma-autoalaa, huoltokorjaamoita, säiliöautoalaa, linja-autohenkilökuntaa, öljytuotealaa ja terminaalitoimintaa.

Työnantajapuoli tuomitsi AKT:n toiminnan täysin vastuuttomaksi.

– AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia, sanoivat Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala syytti AKT:ta yrityksestä painostaa itselleen muita aloja korkeammat palkankorotukset.

– AKT vaarantaa lakollaan suomalaisten työpaikkoja sekä aiheuttaa vahinkoa koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Pitkittyessään lakolla on syviä vaikutuksia, jos ja kun suomalaisyritykset menettävät asiakassuhteita lakon takia, Oksala sanoi tiedotteessa.

Satamaoperaattorit peräsivät yleistä linjaa

Satamaoperaattorit ry varoitti, että lakko vahingoittaa välittömästi ulkomaankauppaa ja johtaa pahimmillaan tehtaiden alasajoon. Vain 1 800 ahtaajan lakko hiljentää toiminnan kaikissa Suomen satamissa.

– Emme voi ylittää palkankorotuksissa vientiteollisuuden tasoa, sillä olemme riippuvaisia vientiyrityksistä asiakkaina, sanoi Satamaoperaattorien toimitusjohtaja Juha Mutru tiedotteessa.

Mutru huomautti, että ahtaajien palkat ylittävät jo nyt teollisuustyöntekijöiden palkat keskimäärin 28 prosentilla.

– Säännölliseltä työajaltaan ahtaajat saavat keskimäärin 4.000 euroa kuussa. Ylityö- ja sunnuntaikorotuksineen palkka on jo yli 4.400 euroa kuussa, Mutru sanoi.