Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan tänä vuonna, eniten takapakkia pääkaupunkiseudulla

Asuntojen hinnat jatkavat tänä vuonna laskuaan, ennakoivat OP Ryhmän ekonomistit. OP arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että hinnat laskevat tänä vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia.

Syvin pudotus on odotettavissa tämän vuoden alussa. Kovin laskupaine kohdistuu pääkaupunkiseutuun, jossa OP odottaa nyt 6–8 prosentin laskua. Ensi vuonna on luvassa vain pientä nousua, kun korkojen nousu tasaantuu. Asuntomarkkinoita painavat korkeiden korkojen lisäksi tällä haavaa myös kuluttajien poikkeuksellisen heikko luottamus.

– Raju korkojen ja asumiskustannusten nousu on selvästi hyydyttänyt asuntomarkkinoita, eikä talvella ole nähtävissä selvää piristymistä. On kuitenkin jo havaittavissa ensimmäisiä merkkejä siitä, että asuntomarkkinoiden aktiviteetin pohja voisi olla näkyvissä. Esimerkiksi asuntojen kauppamäärät tai ennusteet asuntomarkkinoiden kehityksestä eivät ole enää heikentyneet, sanoo ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Viime vuonna halpenivat ensin sijoittajien suosimat pienet asunnot, ja vuoden lopussa ilmiö levisi myös perheasuntoihin. Myös omakotitalojen hintojen nousu taittui koko maassa.

Rakentaminen hiipuu, asuntoja jäänyt myymättä

Asuntolainojen korot ovat yleisen korkotason nousun myötä olleet rivakassa nousussa, mutta OP arvioi, että kovin nousu alkaa olla jo takanapäin. Se on näkynyt myös asuntolainojen nostomäärissä, jotka jäivät poikkeuksellisen vähäisiksi loppuvuonna. 12 kuukauden euribor on vastikään noussut yli 3,5 prosenttiin. Kotitalouksien korkomenot nousevat selvästi, mutta eivät yllä euroajan huippulukuihin, jotka nähtiin finanssikriisin aikaan.

OP ennakoi, että tänä vuonna supistuu myös asuntojen rakentaminen, kun kysyntä heikkenee. Myymättömien uusien asuntojen varasto on noussut tuntuvasti viime vuoden puolivälistä alkaen. Tänä vuonna rakentaminen vähenee OP:n arvion mukaan viisi prosenttia.

OP arvioi, että vaikka asuntojen hinnat laskevat nyt merkittävästi, on Suomen asuntomarkkinoiden tilanne yhä vakaa ja syvemmän romahduksen todennäköisyys pieni.