Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sanna Marin varoitti Venäjästä CBS:n haastattelussa: Putinin kanssa ei voi puhua järkeä

Venäjä on uhka koko Euroopalle, pääministeri Marin sanoo CBS:lle

Venäjä on uhka koko Euroopalle ja siksi on varmistettava, että Ukraina voittaa, pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi yhdysvaltalaiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelman haastattelussa.

Marin painottaa Venäjän hyökkäävän toiseen maahan, surmaavan siviilejä ja tuhoavan infrastruktuuria.

Hän arvioi myös, ettei Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa voi puhua järkeä. Marin kuvailee Putinin toimivan tunteen pohjalta.

Naton kannalle pääministeri kertoo kallistuneensa jo ennen Venäjän hyökkäystä. Ennen sotaa Suomi ei ollut kuitenkaan hänen mukaansa valmis Natoon, mutta heti hyökkäyksen jälkeen hän tiesi, että sotilasliitto on ainoa tie Suomelle.

Korkojen nousu ei saanut suomalaisia tyhjäämään säästöpossujaan ekstralyhennyksiin

Korkojen nousu ei ole saanut asuntovelallisia joukoittain tyhjentämään puskuritilejään tai arpajaisvoittojaan ylimääräisiin lainanlyhennyksiin. Suomen kolmesta suurimmasta lainoittajasta eli OP:sta, Nordeasta ja Danske Bankista kerrotaan STT:lle, että yksittäiset asiakkaat ovat kiihdyttäneet lyhennystahtiaan, mutta kovinkaan laajasta ilmiöstä ei ole kyse.

Kohonneet elinkustannukset ja esimerkiksi nopeasti paisuneet sähkölaskut eivät ole saaneet velallisia myöskään turvautumaan lyhennysvapaisiin ainakaan massoittain. Ainoastaan Danske Bankista sanotaan lyhennysvapaiden kysynnän kiihtyneen.

Tyttöenemmistö kasvaa lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa

Toisen asteen koulutus jakautuu Suomessa yhä vahvemmin sukupuolen mukaan. Vuonna 2021 lukio-opiskelijoista 59 prosenttia ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoista 52 prosenttia oli naisia, kun mukaan lasketaan aikuisopiskelijat. Vuonna 2011 lukiokoulutuksessa oli naisia 57 prosenttia opiskelijoista. Ammatillisessa koulutuksessa miehiä ja naisia oli tuolloin lähes yhtä paljon.

Poikien vähäisempi määrä sekä hakijoina että opiskelijoina on herättänyt huolta. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi ehdottaa ratkaisuksi opettajankoulutuksen kehittämistä.

Viikko alkaa pilvisellä pakkaspäivällä – lähipäivinä pakkanen kiristyy

Lauha säätyyppi on väistynyt, ja edessä on kipakoitakin pakkasia, kertoo sääpalveluyritys Forecan meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan.

Tänään lämpötila on kuitenkin vielä länsirannikolla noin yhdessä pakkasasteessa, ja lounaassa saattaa olla nollakeli.

Uusi lumisadealue lähestyy lounaisinta Suomea, ja se on etenemässä mannerta hipoen Suomenlahdelle. Varsinais-Suomi voi saada lisää lunta, ja sinne on annettu varoitus huonosta ajokelistä.

Maanantai on valtaosassa Suomea pilvinen päivä. Aurinko saattaa näyttäytyä maan kaakkoisosassa ja Ylä-Lapissa.

Sään odotetaan kylmenevän lähipäivinä.

Pohjois-Korea on laukaissut jälleen ballistisia ohjuksia, sanoo Etelä-Korea

Pohjois-Korea on laukaissut kaksi lyhyen kantaman ballistista ohjusta, sanoo Etelä-Korean asevoimat. Japanin rannikkovartiosto on arvioinut ainakin yhden ohjuksen laskeutuneen mereen.

Pohjois-Korea laukaisee ohjuksia jo toistamiseen kahden vuorokauden sisällä. Japanin mukaan Pohjois-Korea laukaisi lauantaina mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka laskeutui mereen Japanin talousvyöhykkeelle.

Vastauksena lauantaiseen laukaisuun Etelä-Korea ja Yhdysvallat järjestivät eilen yhteiset ilmasotaharjoitukset. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea: Ohjuslaukaisujen tiheys riippuu Yhdysvaltain toimista

Pohjois-Korean mukaan ohjuslaukaisujen tiheys on kytköksissä Yhdysvaltain toimiin. Pohjois-Korea on laukaissut kahden vuorokauden sisään tiettävästi ainakin kolme ballistista ohjusta.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisko kommentoi tänään Yhdysvaltain ja Etelä-Korean eilen järjestämiä yhteisiä sotaharjoituksia. Sotaharjoitukset olivat vastaus lauantaiseen ohjuslaukaisuun.

Kim Yo-jong varoitti Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n esittämässä tiedotteessa, että maa ryhtyisi jatkossakin vastatoimiin koettujen uhkien kohdalla. Hänen mukaansa se, kuinka tiheään Pohjois-Korea käyttää Tyyntä valtamerta ampumaratanaan riippuu Yhdysvaltain toimista. (Lähde: AFP)

Ranskalaisjoukkojen toiminta Burkina Fasossa on virallisesti päättynyt – valtaosa ranskalaissotilaista poistunut maasta

Ranskalaisjoukkojen toiminta Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa on virallisesti päättynyt, ilmoittaa Burkina Fason asevoimat. Paikallisen turvallisuuslähteen mukaan valtaosa ranskalaissotilaista on jo poistunut maasta.

Ranska kertoi viime kuussa vetävänsä joukkonsa maasta sen jälkeen kun Burkina Fasossa vallan kaapannut sotilasjuntta oli tätä vaatinut. Ranskalaisjoukot olivat olleet taistelemassa jihadistikapinallisia vastaan.

Burkina Faso esitti vaatimuksena ranskalaisjoukkojen poistumisesta joitain päiviä sen jälkeen, kun maan pääministeri Apollinaire Kyelem de Tembela oli ilmoittanut Venäjän olevan sopiva valinta uudeksi kumppaniksi taistelussa jihadisteja vastaan. (Lähde: AFP)

Ulkoministerit kokoustavat Brysselissä Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän alla

EU:n ulkoministerit kokoustavat maanantaina Brysselissä Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivän alla. Lähes vuoden jatkunut sota näkyy voimakkaasti myös kokouksen sisällössä.

Kokouksessa kuultaneen Ukrainan ulkoministeriltä Dmytro Kulebalta Ukrainalle toimitettavaan aseapuun liittyvistä tarpeista.

Esillä ovat myös esimerkiksi Ukrainan jälleenrakentaminen, Venäjän hyökkäysrikoksen tutkimista ajatellen haluttu erityistuomioistuin sekä unionin itälaidasta esille nostettu ajatus mahdollisuudesta tukea Venäjän oppositiota.

Suomesta paikalla on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Biden aloittaa Puolan-vierailunsa Ukrainan laajamittaisen sodan alkamisen vuosipäivän lähestyessä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloittaa tänään vierailunsa Ukrainan naapurimaassa Puolassa. Vierailu ajoittuu lähelle Ukrainan laajamittaisen sodan alkamisen vuosipäivää.

Vierailun aikana Biden tapaa muun muassa Puolan presidentin Andrzej Dudan sekä edustajia itäisen Euroopan maista, jotka ovat sotilasliitto Naton jäseniä.

Valkoisen talon mukaan Biden pitää myös puheen, joka käsittelee 24. helmikuuta 2022 alkanutta Venäjän laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan sekä sitä, miten Yhdysvallat on kutsunut maailman tukemaan Ukrainan kansaa sen puolustaessa vapautta ja demokratiaa.

Bidenin vierailu Puolassa päättyy keskiviikkona.

Nashvillen päätöserän kirille katkera päätös, Minnesota ratkaisi 21 sekuntia ennen päätössummeria

Jääkiekon NHL:ssä Minnesota Wild voitti Nashville Predatorsin kotonaan maalein 4–3. Minnesota johti ottelua päätöserän alkupuolella 3–1, kunnes Nashville sai kirivaihteen päälle.

Nashvillen sveitsiläispelaajat Roman Josi ja Nino Niederreiter toivat Nashvillen 3–3-tasatilanteeseen, kun ottelua oli pelaamatta 47 sekuntia. Minnesota ei lannistunut Nashvillen kiristä, vaan Ryan Hartman ujutti kiekon Nashvillen maalivahdin Juuse Saroksen selän taakse, kun ottelua oli pelaamatta 21 sekuntia.

Saros torjui ottelussa 31 kertaa. Nashvillen suomalaishyökkääjät Mikael Granlund ja Juuso Pärssinen jäivät ottelussa pisteittä.

Giannis Antetokounmpo valitsi Markkasen joukkueeseensa tähdistöottelussa

NBA:n tähdistöottelussa Giannis Antetokounmpo valitsi Lauri Markkasen joukkueeseensa. Markkasen ja Antetokounmpon joukkueen avauskokoonpanossa pelaavat lisäksi Jayson Tatum, Ja Morant ja Donovan Mitchell.

Toisen joukkueen kapteeni on LeBron James. Hänen joukkueessaan pelaavat lisäksi Joel Embiid, Kyrie Irving, Luka Doncic ja Nikola Jokic.

Tähdistöottelu pelataan Markkasen joukkueen Utah Jazzin kotihallissa Salt Lake Cityssä.