Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Venäjä teki epäonnistuneen ohjuskokeen Bidenin Ukrainan-vierailun aikoihin, arvioivat yhdysvaltalaislähteet

Venäjä teki Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Ukrainan-vierailun aikoihin ohjuskokeen, joka vaikuttaa epäonnistuneen, kertoo uutiskanava CNN. Asiasta ovat kertoneet yhdysvaltalaisvirkamiehet, joista toisen mukaan Venäjä ilmoitti mannertenvälisen ballistisen ohjuksen testaamisesta ennakkoon Yhdysvalloille.

Toisen virkamiehen mukaan ohjuskoe ei aiheuttanut uhkaa Yhdysvalloille eikä Yhdysvallat pitänyt sitä poikkeavana tai minkäänlaisena tilanteen kärjistymisenä.

CNN kertoi alkujaan lähteisiinsä pohjaten, että ohjuskoe olisi tehty Bidenin ollessa Ukrainassa. Jutun julkaisemisen jälkeen yksi uutiskanavan jututtamista virkamiehistä sanoi kuitenkin, että ohjusta oli testattu juuri ennen kuin Biden saapui Ukrainaan.

Toinen lähde sanoi CNN:lle, että ohjuskoe tehtiin maanantaina, mutta ei tarkentanut aikaa.

Virkamiesten mukaan Sarmat-ohjuksen testaus näyttää joka tapauksessa epäonnistuneen. CNN:n mukaan Sarmat kykenee kuljettamaan kerralla useaa ydinkärkeä ja lännessä ohjus tunnetaan myös kutsumanimellä Saatana II.

Sarmat-ohjusta on testattu aiemmin onnistuneesti

Samaista ohjusta on testattu onnistuneesti ainakin viime vuoden huhtikuussa. Tuolloin länsimaiset asiantuntijat arvioivat ohjuskokeen sapelinkalisutteluksi, ja Venäjän koettiin pyrkivän kääntämään huomiota silloisista sotilaallisista epäonnistumisistaan, kuten Mustanmeren laivastonsa lippulaivan Moskvan upotuksesta.

Jos ohjuskoe olisi nyt onnistunut, olisi Venäjän presidentti Vladimir Putin CNN:n mukaan luultavasti alleviivannut asiaa kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan. Lopulta hän ei maininnut koetta lainkaan tiistaisessa puheessa.

Ohjuskokeen ajoitus viittaa siihen, että Yhdysvallat ja Venäjä olisivat viestineet aiemmin tällä viikolla useita eri kanavia pitkin.

Bidenin Ukrainan-vierailusta esimerkiksi vaiettiin julkisuudessa vierailun edellä, mutta Yhdysvallat on kertonut antaneensa Venäjälle ennakkovaroituksen vierailusta. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan syynä oli halu välttää mahdollisia konflikteja tai väärinkäsityksiä.

Yhdysvaltalaispresidentin vierailu oli turvallisuussyistä pidetty ennakkoon vain pienen piirin tietona. CNN:n mukaan presidentin oma puoliso Jill Biden on esimerkiksi kertonut kuulleensa miehensä matkasta Ukrainaan juuri ennen tämän lähtöä. Virallisessa suunnitelmassa Bidenin oli alkujaan kerrottu matkaavan vain Puolaan.

Britannia: Putin vaarantaa maailman turvallisuuden poliittisen hyödyn vuoksi

Ohjuskokeen sijaan Putin ilmoitti tiistaisessa puheessaan Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sen ja Yhdysvaltain väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen. Venäjän ulkoministeriö tarkensi sittemmin Putinin puheita.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, ministeriön lausunnossa sanotaan.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili Venäjän päätöstä erittäin valitettavaksi ja vastuuttomaksi. Yhdysvallat on Blinkenin mukaan kuitenkin valmis keskustelemaan strategisten aseiden rajoittamisesta Venäjän kanssa koska tahansa riippumatta siitä, mitä maailmassa tai maiden välisissä suhteissa tapahtuu.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili koko asevalvonnan arkkitehtuurin olevan purettu.

– Suurempi määrä ydinaseita ja pienempi määrä asevalvontaa tekee maailmasta vaarallisemman, hän sanoi.

Britannian pääministerin Rishi Sunakin edustajan mukaan maa toivoo Putinin harkitsevan uudelleen asevalvontasopimukseen liittyvää hätiköityä päätöstään. Sunakin edustajan mukaan asevalvonta on elintärkeää kansainväliselle turvallisuudelle.

– Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka Putin vaarantaa globaalin turvallisuuden poliittisen hyödyn vuoksi, hän kertoi CNN:lle.

Zelenskyin mukaan etulinja ei ole siirtynyt Venäjän painostuksesta huolimatta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi alleviivasi jokailtaisessa puheessaan tiistaina, ettei etulinja ole liikkunut, vaikka Venäjä on kohdistanut ukrainalaisjoukkoihin kovaa painetta alueella.

– Donetskin ja Luhanskin alueita koskevat raportit herättävät tietenkin erityisiä tunteita. Teemme parhaamme estääksemme vihollisen hyökkäykset siellä, Zelenskyi sanoo.

– Jatkuvat intensiiviset hyökkäykset, joita Venäjä ei lopeta, vaikka se kärsii valtavia tappioita, hän lisää.

Tästä huolimatta etulinja ei ole presidentin mukaan muuttunut, mistä kiitos kuuluu kaikille etulinjan alueita puolustaville taistelijoille.

Ukrainalaispresidentti kertoi iltapuheessaan hyviä uutisia energiantuotannon saralta. Venäjä on kohdistanut usein iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin, mikä on johtanut laajoihin sähkökatkoihin.

Pääministeri Denys Shmyhal on koostanut Zelenskyin mukaan raportin siitä, miten sähköverkkoa on saatu palautettua käyttöön Venäjän iskujen jäljiltä. Zelenskyin mukaan tulokset ovat hyviä ja nykyisellään valtaosassa maata pystytään vastaamaan kansalaisten ja yritysten energiantarpeeseen.

Ukraina: Venäjä iskenyt siviilikohteisiin Hersonissa, kuusi kuollut

Ukrainan asevoimat sanoi tiistaisessa raportissaan, että venäläisjoukot ovat tehneet hyökkäyksiä Ukrainan itäosissa muun muassa Kupjanskin, Lymanin ja Bahmutin alueilla.

Niin ikään tiistaina Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov arvioi televisiossa, ettei Venäjän suurhyökkäys maan itäosassa ole sujunut onnistuneesti.

– Sana suuri on haalistunut. Heidän suunnittelemansa suuri hyökkäys on kestänyt 8–10 päivää, mutta vihollinen ei ole onnistunut, Danilov sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Asevoimien mukaan Ukrainan ilmavoimat oli tehnyt edellisen vuorokauden aikana neljä iskua Venäjän väliaikaisiin sotilastukikohtiin. Venäjän puolestaan sanottiin tehneen saman ajanjakson aikana iskuja lukuisiin asutuksiin Tshernihivin, Sumyn, Harkovan, Donetskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Kyiv Independentin mukaan Ukraina sanoo Venäjän tehneen muun muassa 30 ohjusiskua Hersonin siviili-infrastruktuuria vastaan. Ainakin kuuden ihmisen kerrotaan kuolleen ja 12:n haavoittuneen tiistain iskuissa.

Länsimaat ovat olleet huolissaan siitä, että Ukrainan tykistölle ei toimiteta tarpeeksi ampumatarvikkeita, jotta se voisi puolustautua Venäjän uudelta hyökkäykseltä.

Venäjän puolustusministeriö kiistää Wagnerin syytökset

Venäjän puolustusministeriö on vastannut palkkasotilasyhtiö Wagnerin tuoreisiin syytöksiin kertomalla yksityiskohtaisesti ampumatarviketoimituksista.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syytti tiistaina Venäjän sotilasjohtoa siitä, ettei se toimita Wagner-ryhmälle ampumatarvikkeita ja että se yrittää tuhota ryhmän. Tämä merkitsee Prigozhinin mukaan "petosta".

Prigozhin sanoi lehdistöpalvelunsa jakamassa ääniviestissä, että yleisesikunnan päällikkö ja puolustusministeri eivät määrää antamaan ampumatarvikkeita Wagner-ryhmälle eivätkä auttamaan sitä lentokuljetuksissa.

– Kaikki pyynnöt rynnäkköyksiköiden ampumatarvikkeista täytetään mahdollisimman pian, puolustusministeriö sanoi.

Puolustusministeriö sanoi myös, että uusia toimituksia tehdään lauantaina ja tuomitsi tiedot ammuspulasta täysin vääriksi. Lisäksi ministeriö kritisoi pyrkimyksiä aiheuttaa hajaannusta taistelijoiden keskuudessa. Ministeriön mukaan tämä on haitallista ja hyöty valuu vastapuolen pussiin.

Prigozhinin yksityinen palkkasotilasarmeija on avainasemassa, kun Venäjä taistelee Bahmutin kaupungista Ukrainan itäosassa. Tämä on paljastanut jännitteitä Wagner-ryhmän ja Venäjän armeijan välillä, vaikka Kreml on kiistänyt välirikon.