Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinalaisdiplomaatti vieraili Moskovassa, tapasi myös Putinin

Kiinan hallinnon sisäpiiriin kuuluva Wang Yi on keskiviikkona jatkanut vierailuaan Venäjällä. Wang tapasi Moskovan-vierailunsa yhteydessä myös presidentti Vladimir Putinin.

Wang siirtyi vuodenvaihteessa pois Kiinan ulkoministerin tehtävästä, jota hän hoiti noin yhdeksän vuoden ajan. Nyt hän on johtajana Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean ulkosuhteita valvovassa toimikunnassa.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita strategiseen liittolaiseensa Venäjään.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg jakoi tiistaina Yhdysvaltain aiemmin esittämän huolen, että Kiina voisi toimittaa Venäjälle aseita, jotta maa voisi jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

Jos Putin ja Wang tästä puhuivat, he eivät kertoneet asiasta julkisuuteen. Sen sijaan he toistelivat diplomaattista liturgiaa Kiinan ja Venäjän yhteistyön tärkeydestä.

Kiina on kiistänyt Yhdysvaltain väitteet asetoimituksista Venäjälle ja peräänkuuluttanut, että asianomaiset maat lakkaisivat vierittämästä syytä Kiinalle.

Ukraina ei ole nähnyt Kiinan lupailemaa rauhansuunnitelmaa

Kiina on aiemmin sanonut aikovansa julkaista tällä viikolla oman ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

CNN:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi kuitenkin tiistaina, ettei ole saanut nähdäkseen Kiinalta minkäänlaista virallista rauhansuunnitelmaa.

– Odotamme YK:n tukevan rauhansuunnitelmaamme helmikuun 23. päivänä. Mielestäni on olennaista, että meillä on yksi yhteinen kanta, Zelenskyi sanoi Ukrainassa vierailleen Italian pääministeri Giorgia Melonin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

– En ole nähnyt mitään virallista asiakirjaa (Kiinasta).

Aiemmin tiistaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi Wang Yin jakaneen hänelle avainkohtia Kiinan rauhansuunnitelmasta, mutta Zelenskyin ehdottama Ukrainan rauhansuunnitelma on edelleen ensisijainen.

Kuleban mukaan on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä pelkästään sen perusteella, mitä hänelle on kerrottu kiinalaissuunnitelmasta.

– Meidän on selvitettävä kaikki yksityiskohdat. Kun saamme asiakirjan, tutkimme sitä huolellisesti ja teemme johtopäätökset, Kuleba sanoi CNN:n mukaan.