Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina kehottaa Venäjää ja Ukrainaa jatkamaan rauhanneuvotteluja sekä vaatii, ettei ydinaseita käytetä

Kiina kehottaa Venäjää ja Ukrainaa käymään rauhanneuvottelut mahdollisimman pian. Maa myös vaatii, ettei ydinaseita saa käyttää konfliktissa.

Kiina esitti kommentit ulkoministeriönsä julkaisemassa 12-kohtaisessa asiakirjassa, joka julkaistiin tänään Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä. Asiakirjassa Kiina esittelee ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa. Kiina oli jo aiemmin sanonut aikovansa julkaista tällä viikolla oman ehdotuksensa.

– Kaikkien osapuolten tulisi tukea Venäjää ja Ukrainaa työskentelemään samaan suuntaan sekä jatkamaan suoraa vuoropuhelua mahdollisimman nopeasti, asiakirjassa sanotaan.

Kiina ilmaisi asiakirjassa selvästi vastustavansa ydinaseiden käyttöä ja ydinsodan käymistä. Samalla Kiina vaati, että ydinaseiden uhkaa ja käyttöä tulisi vastustaa.

Kiina myös kehotti maita välttämään siviileihin kohdistettuja hyökkäyksiä. Asiakirjan mukaan konfliktin osapuolten tulee noudattaa tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja välttää hyökkäysten kohdistamisen siviileihin tai siviilikohteisiin.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita liittolaiseensa Venäjään.

Yhdysvallat kritisoi Kiinan asiakirjajulkaisua heti tuoreeltaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin mukaan sota voisi päättyä huomenna, jos Venäjä lopettaisi hyökkäykset Ukrainaan ja vetäisi joukkonsa pois.

– Ensimmäinen reaktioni siihen (asiakirjaan) on, että se voisi päättyä kohtaan yksi, joka on, että kaikkien maiden suvereniteettia tulee kunnioittaa, Sullivan sanoi yhdysvaltalaiskanava CNN:lle.