Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU on sopinut kymmenennestä Venäjän vastaisesta pakotepaketista

Euroopan unioni sai perjantai-iltana sovittua uudesta Venäjä-pakotteita koskevasta paketista. Kyseessä on EU:n järjestyksessään kymmenes Venäjän vastainen pakotepaketti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Asiasta ilmoitti puheenjohtajamaa Ruotsi myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa. Pakotteet kohdistuvat henkilöihin ja yhteisöihin, jotka tukevat sotaa, levittävät propagandaa tai toimittavat Venäjälle sen sodassa käyttämiä lennokkeja.

Pakotteiden lopullisen hyväksynnän on määrä tapahtua lauantaina, jos mikään EU-maa ei viime kädessä vastusta niitä. Tämän jälkeen julkistetaan lista pakotteiden piirissä olevista henkilöistä ja yhteisöistä.

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteiden mukaan listalla on 120 henkilöä tai yhteisöä sekä kolme venäläispankkia. Lisäksi paketti asettaisi tuotteille vuositasolla vientirajoituksia 11 miljardin euron edestä sekä iskisi iranilaisiin lennokkivalmistajiin, jotka toimittavat lennokkejaan Venäjälle.

Neuvottelut paketista olivat alkaneet jo keskiviikkona. Diplomaattilähteiden mukaan Puolan vaatimukset kovemmista otteista olivat hidastaneet paketin hyväksyntää. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi aiemmin perjantaina, että ehdotus pakotepaketista on liian heikko.

Myös Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat perjantaina uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Lisäksi johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä varoitti vakavilla seurauksilla maita, jotka jatkavat Venäjän auttamista sen aloittamassa hyökkäyssodassa.