Ukrainan johdon puhe Bahmutin vaikeasta tilanteesta voi ennakoida maan joukkojen vetäytymistä kaupungista, arvioi sotatieteiden dosentti, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.
Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet Bahmutista kuukausikaupalla, ja Ukraina on pitkään viestinyt, että Bahmutista halutaan pitää kiinni. Vielä helmikuun alussa presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti, ettei Bahmutista luovuta.
– Venäjä on panostanut sinne paljon joukkoja, ja se tietysti pakottaa ukrainalaisetkin panostamaan sinne, Käihkö sanoo.
Viime päivinä Bahmutin vaikeasta tilanteesta on kuitenkin puhuttu Ukrainassa armeijan johtoa ja Zelenskyiä myöten. Käihkö arvioi, että kyseessä on ennen kaikkea sisäpoliittinen viesti.
– Nyt valmistellaan ukrainalaisia siihen, että jos se sitten luovutetaankin, se ei tule shokkina, Käihkö sanoo.
Bahmutin siirtyminen Venäjän haltuun voi Käihkön mukaan tapahtua hyvinkin nopeasti.
– Sotilaallisista syistä sieltä olisi ehkä kannattanut jo vetäytyä, tai kannattaisi tällä hetkellä vetäytyä.
Venäjä on pyrkinyt motittamaan Ukrainan joukkoja Bahmutiin, ja Käihkö pitää varteenotettavana uhkana, että näin voi käydä.
Bahmutissa on edelleen noin 4 500 siviiliä, sanoi Donetskin alueen sotilashallinnon edustaja yhdysvaltalaiskanava CNN:lle keskiviikkona ja kehotti siviilejä evakuoitumaan.
Pitkään kestäneiden taisteluiden aikana Ukraina on varmasti jo aiemmin pyrkinyt evakuoimaan Bahmutista kaikki, jotka haluavat lähteä, Käihkö arvioi.
– Nyt mahdollisuudet ovat varmasti heikommat. Ymmärtääkseni siellä on ukrainalaisilla tällä hetkellä yksi huoltotie, ja venäläiset pystyvät toki ampumaan tykistötulta sillekin tielle.
"Venäjän eteneminen voi hyvinkin pysähtyä seuraavaan puolustuslinjaan"
Bahmutin strateginen merkitys on asiantuntijoiden mukaan rajallinen.
Kaupungin hallinta on ollut sekä Venäjälle että Ukrainalle ennen kaikkea sisäpoliittinen kysymys: Venäjä ei ole saanut voittoja heinäkuun jälkeen, eikä Ukrainallakaan ole juuri näyttöjä marraskuun jälkeen, Käihkö sanoo.
– Eihän Bahmut itsessään ratkaise mitään, mutta voittoja tarvitsee nyt kumpikin osapuoli.
Jos Venäjä saa Bahmutin haltuunsa, se on yksi askel lähemmäs maan tavoitetta Donbassin valtaamisesta. Ukrainan joukoilla on kuitenkin varmasti jo valmiina seuraavat puolustusasemat, joihin ne pystyvät vetäytymään, Käihkö sanoo.
– Jos he pystyvät perääntymään sieltä ilman suuria tappioita, Venäjän eteneminen voi hyvinkin pysähtyä seuraavaan puolustuslinjaan.
Kun kummallakaan osapuolella ei vaikuta olevan merkittävää ylivoimaa tai kykyä liikesodankäyntiin, odotettavissa on lisää kulutussotaa, eikä suuria voittoja ole toistaiseksi näköpiirissä, Käihkö arvioi.
Wagner-ryhmän merkitys pienenemässä?
Käihkö pitää kiinnostavana myös Bahmutissa tärkeässä roolissa olleen, Venäjän puolella taistelevan palkkasotilasyhtiö Wagnerin tilannetta.
Kysymysmerkkejä ovat Käihkön mukaan tällä hetkellä esimerkiksi Wagner-ryhmän joukkojen koko ja ammustilanne.
Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin syytti viime viikolla Venäjän sotilasjohtoa petoksesta, koska se ei Wagner-johtajan mukaan ollut antanut heille ammuksia. Myöhemmin Prigozhin ilmoitti, että hänen joukkonsa ovat saamassa lisää ampumatarvikkeita.
– On kuulunut viestejä siitä, että Venäjän armeija olisi ottanut paljon enemmän vastuuta Bahmutissakin, mikä voisi viitata siihen, että Wagnerin merkitys on pienenemässä, Käihkö arvioi.
– Wagner yritti näyttää Bahmutissa, että he pystyvät aikaansaamaan asioita, mitä Venäjän armeija ei, mutta näin ei nyt tapahtunut.
Kumpi ryhtyy seuraavaan suurhyökkäykseen ja milloin?
Venäjän ennakoitiin alkuvuodesta ryhtyvän uuteen suurhyökkäykseen, mutta asiantuntijoillekin on epäselvää, onko se parhaillaan meneillään. Käihkön mukaan analyytikot ovat kahta mieltä siitä, onko Venäjällä kykyä ja aikeita ryhtyä tällä erää nykyistä suurempaan hyökkäykseen.
Ukrainalta on myös odotettu vastahyökkäystä. Käihkön mukaan todennäköinen ajankohta sille voisi olla touko-kesäkuu, jolloin kelirikko alkaisi olla ohi ja Ukraina ehtisi saada käyttöön viimeisintä aseapua, muun muassa taistelupanssarivaunuja.
Taistelut Bahmutissa ovat kuluttaneet kummankin osapuolen joukkoja, mutta todennäköisesti Venäjä on hyökkäävänä osapuolena kärsinyt Bahmutissa suuremmat tappiot.
Venäjän tarkoituksena voi silti olla tällä hetkellä kuluttaa ja sitoa Ukrainan joukkoja ja siten torjua mahdollista Ukrainan vastahyökkäystä ennemmin kuin vallata uusia maa-alueita, Käihkö arvioi.