Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Niinistö tapaa Erdoganin, energiakriisin pelätään luoneen Suomeen pimeät jäteöljymarkkinat, Pohjois-Korea testilaukaisi mannertenvälisen ohjuksen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Ankarassa. Niinistö kertoi ennen matkaansa, että hän menee Turkkiin vastaanottamaan Erdoganin ilmoituksen Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevasta päätöksestä.

Niinistön mukaan turkkilaiset olivat toivoneet, että hän olisi paikalla kuulemassa ilmoitusta henkilökohtaisesti presidentiltä presidentille.

Niinistö matkusti Turkkiin jo eilen. Työvierailun ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tutustuminen Turkin maanjäristyksen tuhoihin maan kaakkoisosassa.

Niinistön mukana Turkissa vierailee myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Valtakunnansovittelija keskustelee aamulla veturinkuljettajien työriidan pääneuvottelijoiden kanssa

Valtakunnansovittelija keskustelee tänään aamulla veturinkuljettajien työriidan pääneuvottelijoiden kanssa. Keskustelun tarkoituksena on selvitellä mahdollisuuksia saada aikaan sovinto vielä ennen lakon alkamista maanantaina.

Rautatiealan Unioni (RAU) hylkäsi eilen äänestyksen jälkeen veturinkuljettajien työehtosopimuksen neuvottelutuloksen. Toisena osapuolena työehtosopimusneuvotteluissa on Palvelualan työnantajat Palta.

Jos sopuun ei päästä, maanantaina koko junaliikenne pysähtyy toistaiseksi.

Huononeva kunto ja yleistyvä ylipaino haastavat sekä toimintakykyä että tuottavuutta

Yli 40 vuotta jatkunut varusmiesten kunnon heikkeneminen voi kieliä siitä, että 50-vuotiaista miehistä erittäin harvalla on hyvä kestävyyskunto vuonna 2040. Myös nuorempien kunnon ennustetaan rapistuvan entisestään: UKK-instituutin kumppaneineen tekemän ennustemallin mukaan vuonna 2040 vain kuudella prosentilla 30-vuotiaista on hyvä kestävyyskunto.

Tutkimuksessa luotiin ennustemalli suomalaisten työikäisten miesten kestävyyskunnon kehitykselle hyödyntäen varusmiesdataa ja KunnonKartta 2021–2022 -tutkimusta.

Ratkaisuksi tutkimuksen tekijät esittävät esimerkiksi terveellisen ruoan arvonlisäveron madaltamista sekä reippaaseen ja rasittavaan liikuntaan kannustavia toimia.

USU-gallup: Marin onnistunein puoluejohtaja

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on suomalaisten mielestä onnistunut parhaiten tehtävässään eduskuntapuolueen puheenjohtajana. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Marinin nimeää onnistuneimmaksi puoluejohtajaksi 26 prosenttia vastaajista eli useampi kuin lokakuun kyselyssä. Silloin Marinia piti onnistuneimpana 21 prosenttia.

Tietoykkösen 21.2.–1.3. tekemään kyselyyn vastasi tuhat suomalaista. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Energiakriisin pelätään luoneen Suomeen pimeät jäteöljymarkkinat

Kallistuneen energian pelätään luoneen Suomeen pimeät jäteöljymarkkinat, joilla öljyä myydään laittomasti poltettavaksi.

Huoli pimeistä jäteöljymarkkinoista perustuu ely-keskusten valvontaviranomaisten kanssa käytyihin keskusteluihin sekä Kierrätysteollisuus ry:n jäsenyrityksiltä saatuihin tietoihin, ympäristöministeriö kertoo.

Ympäristöministeriön mukaan jäteöljyä kerättiin viime vuonna kierrätykseen 1,5 miljoonaa litraa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yrityksistä peräisin olevan jäteöljyn uskotaan jäävän laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle ja päätyvän esimerkiksi laittomasti myyntiin.

Yo-kirjoituksissa tänään vuorossa kirjoitustaidon koe

Ylioppilaskirjoituksissa on tänään vuorossa äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen toinen osa, kirjoitustaidon koe. Abiturientit kirjoittavat sen joko suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjoitustaidon kokeessa on tehtävänä tuottaa pohtiva, näkökulmia avaava tai kantaaottava laaja teksti hyödyntäen annettuja aineistoja.

Kokeessa arvioidaan kokelaan kirjallista ilmaisukykyä sekä taitoa kielentää ajatuksia ja hallita asiakokonaisuuksia.

Ranskassa eläkeuudistuksen vastaiset mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa liki 220 ihmistä on pidätetty mielenosoituksissa, poliisi kertoo Le Figaro -lehden mukaan.

Tuhannet ihmiset protestoivat torstai-iltana Ranskassa hallituksen päätöstä ohittaa parlamentin äänestys ja runnoa väkisin läpi kiistelty eläkeuudistus.

Pariisissa mielenosoittajat olivat kokoontuneet maan parlamenttirakennuksen läheisyyteen Place de la Concorde -aukiolle. Myöhemmin aukiolla sytytettiin tulipalo, minkä jälkeen poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä hajottaakseen väkijoukot.

Mellakointia sekä poliisin ja mielenosoittajien yhteenottoja havaittiin myös muissa maan suurkaupungeissa. (Lähde: AFP)

Itä-Ukrainassa ainakin yksi kuoli ja seitsemän haavoittui Venäjän iskuissa

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja seitsemän haavoittunut Venäjän iskuissa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa, kertovat alueen viranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan.

Viranomaisten mukaan Venäjän joukot iskivät Kostjantynivkan kaupunkiin ja sen lähialueille tykistötulella ja raketti-iskuilla. Iskut osuivat muun muassa rautatieasemalle, torille sekä siviilitaloihin, kertoi Donetskin alueellinen syyttäjänvirasto. Yli 30 asuintaloa kärsi tuhoja.

Venäjä teki viimeksi tiistaina siviiliuhreja vaatineen iskun Donetskin alueella sijaitsevaan Kramatorskin kaupunkiin.

Pohjois-Korea vahvisti testilaukaisseensa mannertenvälisen ballistisen ohjuksen

Pohjois-Korea on vahvistanut testilaukaisseensa mannertenvälisen ballistisen ohjuksen torstaina. Asiasta kertoo maan valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Etelä-Korea ja Japani kertoivat torstaina tuoreeltaan Pohjois-Korean uusimmasta ohjuskokeesta.

Hwasong-17-ohjus laukaistiin Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisen sotaharjoituksen aikana. KCNA:lla harjoitusta kutsutaan provokatiiviseksi ja aggressiiviseksi.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aloittivat maanantaina suurimmat yhteiset sotaharjoituksensa viiteen vuoteen. Pohjois-Korea on sanonut pitävänsä sotaharjoitusta uhkana itselleen. Torstainen ohjustesti oli jo kolmas kuluvalla viikolla. (Lähde: AFP)

Mikko Rantanen jatkoi kovaa suorittamista maalilla - Colorado otti 5-4-vierasvoiton Ottawasta

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanchen suomalaissuorittaja Mikko Rantanen on jälleen tehnyt maalin ja napsinut lisäksi kaksi syöttöpistettä päivän vierasottelussa Ottawa Senatorsia vastaan.

Colorado päihitti isäntäjoukkueen toiminnantäyteisen mittelön päätteeksi maalein 5–4.

Rantanen oli syöttämässä joukkueensa avausmaalia, jonka taituroi verkkoon Cale Makar. Lisäksi Rantanen oli rakentamassa joukkueen toista maalia, jonka teki ylivoimalla Valeri Nitshushkin.

Rantanen itse teki Coloradon kolmannen maalin toisen erän alussa.

Lukas Hradeckyn Leverkusen jatkoon Eurooppa-liigan pudotuspeleissä - voitti Ferencvarosin 2-0

Jalkapallon miesten Eurooppa-liigassa suomalaiskapteeni ja -maalivahti Lukas Hradeckyn johtama Bayer Leverkusen on voittanut Ferencvarosin 2–0 pudotuspelien toisen kierroksen toisessa osaottelussa.

Leverkusen eteni jatkoon yhteismaalein 4–0.

Leverkusenin maalintekijöitä olivat Moussa Diaby heti kolmannella peliminuutilla ensimmäisellä puoliajalla sekä Amine Adli toisen puoliajan loppupuolella 81. minuutilla Diabyn syöttämänä.

Leverkusenin maaleja oli lähellä olla kolme, mutta Jeremie Frimpongin verkotus toisen puoliajan alussa hylättiin tuomarin pitkän pohdinnan jälkeen lopulta paitsiona.