Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Honduras katkaisi diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa – Kiina vastasi solmimalla suhteet Hondurasiin

Väli-Amerikan Honduras on ilmoittanut katkaisseensa diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa. Maan ulkoministeriö kertoi asiasta sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Ulkoministeri Enrique Reina kertoi ministeriön lausunnossa, että hän on välittänyt Taiwanille tiedon diplomaattisuhteiden katkaisemisesta presidentti Xiomara Castron ohjeiden mukaisesti.

– Hondurasin tasavallan hallitus tunnustaa vain yhden Kiinan olemassaolon maailmassa ja että Kiinan kansantasavallan hallitus on ainoa legitiimi hallitus, joka edustaa koko Kiinaa. Taiwan on luovuttamaton osa Kiinan aluetta, ulkoministeriön tuoreessa lausunnossa sanotaan.

Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu sanoi ilmoituksen jälkeen, että Kiina on johtanut presidentti Castroa harhaan lupaamalla taloudellista apua Hondurasille. Taiwanin presidentinkanslia syytti lausunnossaan Kiinan painostavan ja pelottelevan Taiwanin liittolaisia kääntymään Kiinan liittolaisiksi.

Kiina puolestaan vastasi Hondurasin tuoreeseen ilmoitukseen kertomalla, että Kiina ja Honduras ovat nyt solmineet diplomaattisuhteet.

Presidentti Castro ilmoitti viime viikolla Hondurasin aikovan solmia diplomaattisuhteet Kiinan kanssa. Tuolloin Kiina ilmoitti tyytyväisyytensä Hondurasin päätökseen. Taiwan puolestaan pyysi Hondurasia olemaan tekemättä "väärää päätöstä".

Kiina pitää Taiwanin demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin.

Vuosikymmenten ajan kaikki Väli-Amerikan maat pitivät suhteita yllä Taiwanin kanssa Yhdysvaltain tapaan.