Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomi siirtyi kesäaikaan, talvi teki paluun, Yhdysvalloissa kuollut 26 ihmistä viime yön myrskyissä

Parituhatta ukrainalaispotilasta on päätynyt sairaalahoitoon EU-pelastuspalvelumekanismin avulla

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on merkinnyt mittavia potilaskuljetuksia Euroopan eri maihin.

Kaikkiaan parituhatta vakavasti vammautunutta ukrainalaista on kuljetettu sairaalahoitoon Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin puitteissa Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen.

Suomessa hoitoa on saanut parikymmentä ukrainalaista, sekä siviilejä että sotilaita. Avustustehtävässä suurinta vastuuta on kantanut Saksa, joka on ottanut vastaan yli 600 potilasta.

Muista pohjoismaista Tanska on ottanut vastaan noin sata potilasta ja Ruotsi seitsemisenkymmentä. Tiedot ovat peräisin sisäministeriöstä.

Pelastuspalvelumekanismin kautta autetaan Ukrainaa myös muun muassa mittavilla lääkinnällisten tarvikkeiden toimituksilla.

Suomi siirtyi kesäaikaan

Suomi on siirtynyt jälleen kesäaikaan. Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntain vastaisena yönä aamukolmelta.

Suomi oli aikanaan yksi viimeisistä Euroopan maista, joka otti kesäajan pysyvästi käyttöön. Suomessa on noudatettu kesä- ja talviaikaa vuodesta 1981 lähtien.

Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Jos kellonaikojen siirtelystä joskus luovuttaisiin, kukin EU-maa saisi itse päättää, jääkö se kesä- vai talviaikaan.

Talvi teki paluun Etelä-Suomeen

Talvi teki paluun Suomen eteläosiin, kun lumisadealue saapui eilisillan ja yön aikana maahan lounaasta.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä tälle päivälle maan etelä- ja kaakkoisosiin. Lisäksi voimassa on tulvavaroitus Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Sadealueen odotetaan tuovan lunta eteläiseen Suomeen viitisen senttiä.

Lyhyen tauon jälkeen Suomen eteläosiin on saapumassa pian myös toinen lumisadealue.

Lämpötilat ovat Suomessa tänään ja lähipäivinä selvästi ajankohdan keskiarvoa alemmat.

HS: Kanadalaisyhtiö aikoo ostaa Helsingin telakan

Kanadalainen telakkayhtiö Davie aikoo ostaa Helsingin telakan, kertoo Helsingin Sanomat.

Telakka on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin Venäjälle asetettujen talouspakotteiden vuoksi. Niiden vuoksi telakka ei ole voinut myydä aluksia Venäjälle, joka on ollut sen tärkein vientimarkkina-alue.

HS:n mukaan telakasta on käyty vuodenvaihteesta alkaen salaisia neuvotteluja. Neuvotteluihin osallistunut Davien viestintäjohtaja Paul Barrett kertoo lehdelle, että kauppa voidaan saada maaliin jo viikkojen kuluessa.

Telakan omistaa kyproslainen sijoitusyhtiö Algador Holdings, jonka omistaa kaksi venäläistä liikemiestä.

Ex-presidentti Trump kiistää rikoksen mahdollisessa syyteasiassa

Yhdysvalloissa entinen presidentti Donald Trump sanoo, että New Yorkin piirisyyttäjä on tutkinut häntä asiasta, mikä ei ole rikos. Trump kommentoi mahdollista rikossyytettä ensimmäisessä vaalikampanjatilaisuudessaan Texasissa.

New Yorkissa käsitellään parhaillaan Trumpia vastaan mahdollisesti nostettavaa rikossyytettä. Mahdollinen syyte liittyy Trumpin rooliin aikuisviihdenäyttelijän hiljaiseksi maksamiseen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Trump on jo aiemmin kiistänyt suhteen ja on kutsunut tiedusteluja asiasta "noitavainoksi". (Lähde: AFP)

Ainakin 26 kuollut Yhdysvaltain eteläisten osavaltioiden myrskyissä

Yhdysvalloissa ainakin 26 on kuollut maan eteläisissä osavaltioissa riehuneissa myrskyissä, viranomaiset kertovat muun muassa uutiskanava CNN:n mukaan.

Myrskyt ja tornadot pyyhkäisivät Mississippin sekä naapuriosavaltion Alabaman yli perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä paikallista aikaa.

Mississippissä on raportoitu ainakin 25 kuolemantapausta, ja Alabamassa kerrotaan yhden kuolleen. Lisäksi kymmenet ovat loukkaantuneet.

Kymmenettuhannet ovat yhä paikallista aikaa lauantaina ilman sähköjä Mississippissä, Alabamassa ja Tennesseessä.

Rajuilmojen odotetaan jatkuvan alueella viikonlopun ajan.

Honduras katkaisi diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa

Väli-Amerikan Honduras on ilmoittanut katkaisseensa diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa.

Maan ulkoministeri Enrique Reina kertoi ministeriön lausunnossa, että hän on välittänyt Taiwanille tiedon diplomaattisuhteiden katkaisemisesta presidentti Xiomara Castron ohjeiden mukaisesti.

Castro ilmoitti viime viikolla Hondurasin solmivan diplomaattisuhteet Kiinan kanssa.

Kiina pitää Taiwanin demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilasvoimin. (Lähde: AFP)

Salpausselän kisat huipentuu Kerttu Niskasen ja Jessie Digginsin kamppailuun maastohiihdon distanssicupin voitosta

Kerttu Niskanen pääsee 22 pisteen johtoasemassa maastohiihdon normaalimatkojen maailmancupin ratkaisevaan kilpailuun Salpausselän kisoissa. Niskasen voittoa uhkaa vain Yhdysvaltain Jessie Diggins.

Maailmancupin viimeisinä kilpailuina hiihdetään 20 kilometrin yhteislähdöt perinteisellä hiihtotavalla.

Naisten kilpailu alkaa kello 12 ja miesten kello 13.45.

Kilpailupäivä alkaa Lahdessa yhdistetyn mäkiosuudella kello 11. Yhdistetyn hiihto-osuus alkaa kello 15.30.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu miesten suurmäen kilpailulla. Karsinta hypätään kello 14.30 ja kilpailu kello 16.15.

Los Angeles Kingsin Joonas Korpisalo torjui voiton Winnipeg Jetsistä

Jääkiekon NHL:ssä Los Angeles Kings on voittanut Winnipeg Jetsin maalein 4–1. Los Angelesin onnistujiin lukeutui joukkueen suomalainen maalivahti Joonas Korpisalo, joka torjui ottelussa 25 laukausta.

Korpisalon ohella Los Angelesin avainhahmoja oli ruotsalaishyökkääjä Viktor Arvidsson, joka teki ottelussa kaksi maalia. Rasmus Kupari uurasti Los Angelesin paidassa reilut 15 minuuttia mutta jäi ilman tehopisteitä.

Winnipegin Saku Mäenalasen jääaika jäi vähiin, reiluun seitsemään minuuttiin.

Heliövaara ja Glasspool helposti jatkoon Miamin avauskierrokselta

Suomen Harri Heliövaara on edennyt yhdessä brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa toiselle kierrokselle miesten tenniksen nelinpelissä Miamin ATP-turnauksessa.

Heliövaara ja Glasspool voittivat avauskierroksen ottelunsa yhdysvaltalaista Maxime Cressyä ja saksalaista Andreas Miesiä vastaan erin 6–3, 6–1.

Ottelu kesti lähes tunnin.

Toisella kierroksella Heliövaara ja Glasspool kohtaavat kazakstanilaisen Aleksandr Bublikin ja serbialaisen Miomir Kecmanovicin.

Heliövaara ja Glasspool ovat turnauksessa sijoitettuna viidenneksi. Bublik ja Kecmanovic ovat sijoittamattomia.