Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Uusi koronavirus on hyvin vakava uhka koko maailmalle, varoittaa WHO:n johtaja – virus sai nyt nimen

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa uuden koronaviruksen olevan hyvin vakava uhka maailmalle. Tapauksista 99 prosenttia on todettu Kiinassa, ja siellä on hätätilanne, mutta uhka on vakava myös muulle maailmalle, Ghebreyesus sanoi kokouksessa, jossa pohditaan keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Tärkeintä on pysäyttää viruksen leviäminen ja pelastaa ihmishenkiä, Ghebreyesus tähdensi.

Taudin lyömiseksi tarvitaan hänen mukaansa tietojen avointa ja tasapuolista jakamista.

Genevessä on tiistaina ja keskiviikkona koolla noin 400 asiantuntijaa. Tarkoitus on muun muassa pohtia viruksen tarttumistapoja ja mahdollisia rokotteita.

Koronaviruksen tiedetään tarttuneen yli 42 000 ihmiseen ja aiheuttaneen Kiinassa yli 1 000 kuolemaa. Tartuntoja on todettu noin 25 maassa.

WHO ilmoitti tiiistaina, että uudelle koronavirukselle on nyt annettu virallinen nimi. Wuhanin koronaviruksena tunnetun viruksen nimeksi valittiin Covid-19.

Presidentti Xi vieraili sairaalassa hengityssuoja kasvoillaan

Koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään Wuhanin kaupungissa Hubeissa sijaitsevalta torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

Kiina on päätynyt eristämään kokonaisia kaupunkeja taistelussa viruksen leviämisen estämiseksi. Tuoreimpia toimia ovat Wuhanin kaupunkiin määrätyt liikkumisrajoitukset. Niiden mukaan kuumetta potevat ihmiset saavat mennä vain oman alueensa sairaalaan. Tarkkailua tarvitsevien keuhkokuumepotilaiden on pysyttävä klinikoilla tai muissa heille osoitetuissa paikoissa.

Presidentti Xi Jinping on tehnyt poikkeuksellisen eleen ja vieraillut pekingiläisessä sairaalassa, jossa hoidetaan koronavirukselle altistuneita potilaita. Vierailullaan hengityssuojaa käyttänyt Xi kehotti päättäväisempiin toimiin viruksen kukistamiseksi, kirjoitti Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Xi on pitänyt tähän mennessä matalaa profiilia, vaikka virustilanne on vaikeutunut.

Kahdelle paikallisjohtajalle potkut

Kiinan johtoa on arvosteltu koronaviruksen vakavuuden väheksymisestä, ja paine etenkin Hubein paikallisjohtoa kohtaan on viime aikoina lisääntynyt. Kiukku on voimistunut varsinkin sen jälkeen, kun viruksesta varoittanut lääkäri Li Wenliang kuoli saatuaan tartunnan potilaaltaan. Li joutui Kiinan viranomaisten silmätikuksi lähetettyään joulukuussa kiinalaisessa Weibo-viestisovelluksessa lääkäriryhmään viestin, jossa varoitti viruksen leviämisestä.

Viranomaisiin kohdistuva arvostelu on nyt johtanut siihen, että kaksi Hubein maakunnan ylintä terveysviranomaista on median mukaan erotettu tehtävistään.

Tutkijat ovat arvioineet, että Hubein viranomaiset vähättelivät tammikuun alussa epidemian laajuutta. Paikallinen kommunistipuolueen johtaja myönsi viime viikolla, että viranomaiset pahensivat tilannetta, koska eivät määränneet aiemmin matkustusrajoituksia. Toisaalta WHO on kehunut joitakin Kiinan toimia, kuten laajoja karanteeneja.

WHO:n asiantuntijaryhmä saapui maanantaina Kiinaan tutkimaan tilannetta. BBC:n mukaan ryhmän saapumisluvasta neuvoteltiin Kiinan kanssa kaksi viikkoa.