Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa prosentin tahtia – inflaatiolukuihin vaikuttaa jatkossa myös urheilupaitojen hintakehitys

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten bensiinin, savukkeiden, vihannesten ja sähkön kallistuminen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa tasan yhden prosentin vuositahtia, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio nopeutui hiukan verrattuna joulukuuhun, jolloin lukema oli 0,9 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten bensiinin, savukkeiden, vihannesten ja sähkön kallistuminen. Inflaatiota painoi alemmaksi EU:n sisäisten ulkomaan valmismatkojen, asuntolainojen keskikoron, matkapuhelinten ja televisioiden halpeneminen.

Vuodenvaihteessa Tilastokeskus päivitti kuluttajahintojen seurannassa käytettävää hyödykekoria ja kulutuksen painorakennetta vastaamaan viime vuoden yksityistä kulutusta. Hyödykekoriin lisättiin naisten ja miesten urheilupaidat. Lisäksi seurantaa täydennettiin tuoretuotteilla, virvoitus- ja alkoholijuomilla, siivous- ja puhdistustuotteilla sekä henkilökohtaisen hygienian tuotteilla.

Indeksiä varten kerätään joka kuukausi kaikkiaan 33 000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä noin 2 500 liikkeestä.

Euroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli euroalueella tammikuussa 1,4 prosenttia, kun se joulukuussa oli 1,3 prosenttia. Suomessa tämän indeksin mukaan laskettu inflaatio oli tammikuussa 1,2 prosenttia. Tässä indeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, luottojen korkoja, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut