Italiassa todettu jo yli tuhat koronavirustapausta, Yhdysvalloissa ensimmäinen koronaviruskuolema

Norjassa kerrottiin eilen, että Oslossa yliopistosairaalan työntekijä oli sairastunut koronavirukseen. AFP / LEHTIKUVA

STT , STT Ritzau

Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat lauantaina ensimmäisestä koronavirukseen kuolleesta ihmisestä maassa. Presidentti Donald Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan, että uhri oli liki 60-vuotias nainen Washingtonin osavaltiosta.

– On todennäköistä, että uhreja tulee lisää. Perusterveiden ihmisten pitäisi kuitenkin toipua taudista täysin. Maamme on kuitenkin kaikissa tapauksissa hyvin varustautunut. On tärkeää, että sen paremmin poliitikot, media kuin kukaan mukaan eivät lietso paniikkia, Trump evästi.

Yhdysvalloissa on vahvistettu 65 koronavirustapausta, joista lähes kaikki ovat liittyneet oleskeluun ulkomailla tai kontaktiin sairastuneeseen henkilöön. Muutama alkuperältään tuntematon tartunta on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan merkki siitä, että virus saattaa nyt levitä Yhdysvalloissa.

Trump kertoi niin ikään tapaavansa suurien lääkeyhtiöiden edustajia maanantaina keskustellakseen näiden kanssa koronavirustilanteesta. Yhdysvaltain viranomaiset kehottivat amerikkalaisia välttämään matkustamista viruksen vaivaamille alueille Italiassa ja Etelä-Koreassa.

Italiassa tartuntojen määrä yl i tuhat

Italiassa maan terveysministeriö kertoi lauantaina vahvistettujen koronavirustartuntojen määrän nousseen yli tuhanteen. Myös kuolonuhrien määrä on noussut liki 30:een. Suurin osa tapauksista on todettu Pohjois-Italiassa. Myös kaikki kuolemantapaukset ovat tapahtuneet Pohjois-Italian kolmella alueella.

Viranomaisten mukaan noin puolella positiivisen testituloksen saaneista ei ole ollut oireita tai ne ovat olleet hyvin lieviä.

Virallisten lukujen mukaan hieman yli sata ihmistä on tehohoidossa sairaalassa, suurin osa Lombardian alueella.

Yhdysvalloista on raportoitu reilut 60 koronavirustartuntaa. Niistä suurin osa on Diamond Princess -risteilyaluksella olleilla matkustajilla.

Yhdysvaltojen kansalainen kuoli koronavirukseen helmikuun alussa Kiinan Wuhanissa, josta epidemia sai alkunsa. Tapauksen vahvisti tuolloin Yhdysvaltojen suurlähetystö.

Koronavirus levisi Tanskassa ja Norjassa sairaalan työntekijöihin

Koronavirus jatkoi lauantaina leviämistään ympäri maailmaa, vaikka Kiinassa sen leviäminen on jo laantunut. Eri maiden viranomaiset myös panivat toimeen tai suunnittelivat uusia toimia, joilla viruksen leviämistä pyrittiin rajoittamaan.

Ranskassa kiellettiin kaikki suljetuissa tiloissa pidettävät yli 5 000 ihmisen kokoontumiset koronavirusvaaran vuoksi. Lisäksi peruttiin sunnuntainen Pariisin puolimaraton ja Pariisin suuren maatalousnäyttelyn viimeinen päivä sunnuntaina.

Pohjoismaissa sekä Norjassa että Tanskassa vahvistettiin koronavirustartunta sairaalan työntekijällä. Norjassa tartunnan saanut on silmäklinikan työntekijä, Aftenposten -lehden mukaan klinikan lääkäri. Lehden mukaan lääkäri oli tullut takaisin matkoilta Italiasta viime viikonloppuna ja ollut sen jälkeen töissä maanantaina ja tiistaina, jolloin hän oli saanut lieviä oireita. Lääkäri kysyi tuolloin, olisiko hänet syytä testata, mutta testiä ei tehty.

Monet silmäklinikan potilaista ovat iäkkäitä, ja virus on ainakin toistaiseksi ollut kohtalokkaampi iäkkäälle kuin nuorelle väestölle. Lääkärin arvellaan olleen tekemisissä noin sadan potilaan kanssa.

Tanskassa tartunnan saanut on Århusin yliopistosairaalan työntekijä, joka oli ollut tekemisissä italialaisen henkilön kanssa. He olivat tavanneet Münchenissä Saksassa, missä sairaalan työntekijä oli saanut tartunnan,

Sairaalan työntekijä on kolmas koronatartunnan saanut tanskalainen. Aiemmat tartunnat vahvistettiin Tanskassa perjantaina ja torstaina.

Ruotsissa vahvistettiin neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kaksi todettiin Tukholmassa, yksi Uppsalassa ja yksi Jönköpingissä. Kaikki tapaukset voidaan jäljittää ulkomaille tai henkilöihin, jotka ovat hiljattain oleskelleet ulkomailla.

Ruotsissa on nyt vahvistettu yhteensä 11 koronavirustartuntaa. Satoja ihmisiä on testattu viruksen varalta.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut