Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenille virtaa tukea maltillisilta demokraateilta – kolme entistä kilpakumppania ilmoitti tukevansa ex-varapresidenttiä

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden sai maanantaina monta uutta merkittävää tukijaa demokraattipuolueen presidenttiehdokaskisassa.

Omat kampanjansa sunnuntaina ja maanantaina lopettaneet ex-pormestari Pete Buttigieg ja senaattori Amy Klobuchar ilmoittivat tukevansa kisassa Bidenia, joka heidän tapaansa edustaa demokraattien maltillista siipeä. Bidenin tukijoihin liittyi myös entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke, joka luopui presidenttikisasta jo viime syksynä.

Sekä Klobuchar että O'Rourke esiintyivät Bidenin rinnalla maanantaina kampanjatilaisuudessa Dallasissa Texasissa. Texas on yksi 14 osavaltioista, joissa äänestetään tänään supertiistain esivaaleissa.

Tukensa Bidenille ilmaisivat vaikutusvaltaisista demokraateista myös entinen senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid sekä entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice.

Monet maltilliset demokraatit vaikuttavan ryhmittyvän nyt Bidenin taakse, kun useat muista maltillisista ehdokkaista ovat vetäytyneet kisasta. Demokraattien maltillinen siipi haluaisi estää kisaa johtavan vasemmistolaisen Bernie Sandersin valinnan puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Sanders voitti kaksi esivaalikauden kolmesta ensimmäisestä osavaltiosta ja otti näin selvän johtoaseman kisassa, mutta Biden paransi omia mahdollisuuksiaan lauantaina ottamalla ylivoimaisen voiton Etelä-Carolinan esivaaleissa.

Hyvät tulokset supertiistaina voisivat nostaa Bidenin Sandersin rinnalle. Biden voi hyötyä merkittävästi siitä, jos hän saa taakseen esimerkiksi Buttigiegin kannattajia.

Maltillisista ehdokkaista kisassa on mukana myös vielä omilla rahoillaan kampanjoiva miljardööri Michael Bloomberg, jonka gallupnousu on hyytynyt viimeisten parin viikon aikana.

Trump rinnasti Sandersin tilanteen omaansa

Myös presidentti Donald Trump ilmaisi maanantaina mielipiteensä demokraattien presidenttikisasta. Hän sanoi, että demokraatit yrittävät saada Sandersin häviämään.

– Se (presidenttikisa) on peukaloitu Bernietä vastaan, mutta ehkä hän selviää siitä. Kisa oli peukaloitu minua vastaan neljä vuotta sitten, mutta selvisin siitä, sanoi Trump, joka oli aikanaan Sandersin tavoin puolue-eliitin karsastama ehdokas.

Osa demokraateista pelkää, että Sanders on useimpien amerikkalaisten makuun liian vasemmistolainen eikä siksi voi voittaa Trumpia. Biden onkin korostanut kampanjassaan sitä, että hänellä on ehdokkaista parhaat mahdollisuudet päihittää istuva presidentti.

Supertiistaina äänestetään peräti 14 osavaltiossa

Niin kutsuttuna supertiistaina äänestetään peräti 14 osavaltiossa. Niiden joukossa ovat asukasluvultaan suurimmat Kalifornia (40 miljoonaa) ja Texas (29 miljoonaa).

Demokraattien ehdokaskisassa uhkaa tulla miesten välinen kamppailu, sillä senaattori Elizabeth Warrenin kampanjalle huono menestys supertiistaina voi merkitä kilpailusta luopumista.

Demokraattien presidenttiehdokkaan valitsee lopulta kesällä puoluekokous, jonne esivaaleissa valitaan edustajia. Tähän mennessä kokousedustajista on valittu vasta 155, mutta supertiistaina on jaossa peräti 1 357 edustajanpaikkaa.

Myös republikaanit valitsevat presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessa, joskin nykyisen presidentin Donald Trumpin ehdokkuus on jo etukäteen käytännössä varma. Varsinainen presidentinvaali järjestetään marraskuussa.