Saksan Thüringenissä osavaltiopääministeriksi valittiin uudestaan vasemmiston Ramelow

CDU on toistaiseksi kieltäytynyt tukemasta pääministeriksi vasemmistopuolue Linken ehdokasta Bodo Ramelowia. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Saksassa Thüringenissä osavaltioparlamentti valitsi keskiviikkona uudelleen osavaltion pääministeriksi vasemmistolaisen Linken edustaja Bodo Ramelowin. Ratkaisevassa kolmannessa äänestyksessä liittokansleri Angela Merkelin puolue CDU ei osallistunut äänestykseen.

Keskiviikon äänestys pääministeristä oli toinen kuukauden kuluessa. Helmikuussa pidetyn edellisen äänestyksen jälkeen pääministeriksi vallittiin liberaalipuolue FDP:n Thomas Kemmerich, joka kuitenkin joutui pian eroamaan. Hänet nimittäin valittiin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) turvin.

Valinta ajoi kristillisdemokraattisen CDU-puolueen johtajuuskriisiin, koska CDU:n edustajat äänestivät Kemmerichiä yhdessä AfD:n kanssa.

Ratkaisevassa äänestyksessä vain yksi ehdokas

Helmikuinen CDU:n ja AfD:n ennenkuulumaton liittouma aiheutti useita mielenosoituksia ympäri Saksaa ja myös laajemman poliittisen kriisin. Merkelin seuraajaksi uumoiltu puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer ei asettunut ehdolle tulevaksi liittokansleriksi. Hän ei myöskään jatka kristillisdemokraattien johtajana ensi vuoden liittopäivävaaleissa.

Kramp-Karrenbaueria syytettiin siitä, ettei hän ollut saanut puolueen rivejä yhtenäiseksi. Asiat huipentuivat osittain juuri siihen, ettei hän saanut kristillisdemokraattien paikallisosastoa olemaan helmikuussa äänestämättä yhteisrintamassa AfD:n kanssa Thüringenissa.

Kohun takia Merkel myös käytännössä erotti ministerinsä ja puoluetoverinsa Christian Hirten, joka oli onnitellut Kemmerichiä tämän voitosta.

Keskiviikkona äänestyksen kahdella ensimmäisellä kierroksella Ramelowin vastaehdokkaana oli AfD:n Björn Höcke, joka ei ollut mukana enää ratkaisevalla kolmannella kierroksella.

Pääministeriksi valinnan jälkeen Ramelow kieltäytyi kättelemästä Höckeä. Ramelow syytti Höckeä ja tämän puoluetta "tuhopolttajiksi", jotka "tukahduttavat demokratian".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut