EU-parlamentin istuntoviikko lyhenee koronaviruksen vuoksi, äänestyksiä ei järjestetä

Eniten tartuntoja Saksassa on todettu maan luoteisosassa. AFP / LEHTIKUVA

STT , STT–AFP , STT–AFP-TT

Koronavirus aiheuttaa muutoksia EU-parlamentin toimintaan tällä viikolla. Parlamentin istuntoviikko lyhenee eikä äänestyksiä järjestetä tällä viikolla. Maanantaina järjestettiin täysistunnon avaus, jonka jälkeen mepit ovat koolla ainoastaan tiistaina.

Parlamentin puheenjohtajakokous päätti asiasta maanantaina iltapäivällä. Normaalisti istuntoviikko kestää maanantaista torstaihin.

Jo aiemmin päätettiin, että täysistunto pidetään Strasbourgin sijaan Brysselissä.

EU-maiden johtajat pitävät lähiaikoina puhelinneuvottelun koronavirustilanteesta.

– Meidän on toimittava yhdessä kansalaistemme terveyden suojelemiseksi, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tviittasi maanantaina.

Maanantaina Euroopan unionin neuvosto kertoi vähentävänsä jäsenmaiden kokouksia koronaviruksen takia. Kokouksia vähennetään niin neuvoston, valmistelevien tahojen kuin työryhmienkin tasolla.

Myös jäsenmaiden delegaatioiden kokoa rajoitetaan. Kaikki vierailijaryhmät ja vähemmän tärkeät koulutukset perutaan.

Neuvoston mukaan päätös heijastaa koronaviruksen esiintyvyyttä eri jäsenmaissa, muun muassa Belgiassa. Kehityksen odotetaan jatkuvan, neuvosto toteaa tiedotteessaan.

Pohdinnassa talousvaikutusten tasoittaminen

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi maanantaina, että EU:n tasolla pohditaan myös, pystytäänkö koronaviruksen talousvaikutuksia tasoittamaan esimerkiksi joustomahdollisuuksilla EU:n kasvu- ja vakaussopimukseen.

Asia on esillä ensi viikon alussa, kun euroryhmän sekä EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysselissä.

Perjantaina EU-suurlähettiläiden kokous jouduttiin perumaan koronaviruksen vuoksi. EU-puheenjohtajamaa Kroatian EU-suurlähettiläs oli päättänyt jäädä karanteeniin, sillä hän oli ollut lähikontaktissa EU-instituution työntekijään, jolla on todettu koronavirustartunta.

Myös Suomen EU-edustuston päällikkö, suurlähettiläs Marja Rislakki sekä kuusi virkamiestä ovat varmuuden vuoksi työskennelleet etänä kodeissaan. Suomen edustuston mukaan kyse on varotoimenpiteestä eikä varsinaisesta karanteenista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut