Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bergman-klassikoissa näytellyt Max von Sydow kuollut 90-vuotiaana

Ruotsalaissyntyinen näyttelijä Max von Sydow on kuollut, kertoo ranskalaislehti Paris Match . Max von Sydow kuoli sunnuntaina 90-vuotiaana, kertoi lehdelle hänen vaimonsa, elokuvantekijä Catherine von Sydow.

Von Sydow aloitti uransa teatterin lavalla ja esiintyi urallaan yli sadassa elokuvassa tai tv-sarjassa. Hän tuli tunnetuksi maineikkaan ohjaajan Ingmar Bergmanin kanssa tehdystä yhdestätoista elokuvasta, joihin lukeutuivat esimerkiksi elokuvat Mansikkapaikka, Talven valoa ja Seitsemäs sinetti. Seitsemännen sinetin tunnetussa alkukohtauksessa von Sydow esittää ristiretkiltä ruton runtelemaan Ruotsiin palaavaa ritaria, joka aloittaa shakkipelin kuolemaa vastaan.

Von Sydowin muihin tunnettuihin elokuviin kuuluu kauhuklassikko Manaaja, jossa hän esitti pappi Lankaster Merriniä. Myöhemmin urallaan hänet nähtiin myös sivurooleissa elokuvissa Minority Report ja Suljettu saari sekä tv-sarjassa Game of Thrones.

Ruotsalaissyntyisestä von Sydowista tuli Ranskan kansalainen vuonna 2002. Hän sai kaksi Oscar-ehdokkuutta elokuvista Pelle valloittaja sekä Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä. Uudessa kotimaassaan Ranskassa hän sai myös ritarin arvon Kunnialegioonassa, joka on maan korkein ansioritarikunta.