Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään - lue yön uutiskooste

STT

Valtiovarainministeriö varautuu ruuvaamaan tämän vuoden talousennustettaan alaspäin. Joulukuussa ministeriö arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna prosentin. VM:n osastopäällikön Mikko Spolanderin mukaan painetta ennusteen alentamiseen olisi ollut ilman koronavirustakin, sillä loppuvuoden talouskasvuluvut olivat odotettua heikommat.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden viimeisellä neljänneksellä bruttokansantuote pieneni peräti 0,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Spolanderin mukaan ennusteeseen vaikuttaa monta tekijää, joita nyt puntaroidaan. Ministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta talousennustetta, joka ulottuu vuoteen 2024 asti.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään, kun abiturientit kirjoittavat lukutaidon kokeen äidinkielestä. Osalla kokelaista on tänään suomi tai ruotsi toisena kielenä -koe.

Kirjoitukset jatkuvat torstaina, jolloin vuorossa on äidinkielen kirjoituskoe. Kevään kirjoitukset päättyvät 26. maaliskuuta, jolloin abiturienttien osaamista testataan niin psykologiassa, filosofiassa, historiassa kuin biologiassakin.

Oikeus antaa tuomion Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön yrityksestä - nelikymppisen miehen syytetään toimineen osana Bats-rikollisryhmää

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion yli 17 vuoden takaisesta arvokuljetusryöstön yrityksestä. Naamioitunut joukko iski vuoden 2002 elokuussa Turussa Prisman pihassa olleeseen raha-autoon, jossa oli sisällä yli 400 000 euroa rahaa. Syyttäjän mukaan ryöstöyritys tehtiin järjestäytyneen rikollisryhmän Batsin lukuun.

Syyttäjä vaatii seitsemän ja puolen vuoden vankeusrangaistusta 44-vuotiaalle espoolaismiehelle. Syyttäjän mukaan hän oli yksi viidestä ryöstäjästä.

Mies kiistää osallisuutensa tapahtumiin ja syytteen törkeän ryöstön yrityksestä. Mies kiistää myös rikollisryhmän jäsenyyden.

Nainen tukehdutti rakastajansa vaimon Laihialla toissa kesänä - käräjäoikeus antaa tuomion

Pohjanmaan käräjäoikeuden on tänään määrä antaa tuomionsa Laihian henkirikoksesta. Syytetty viisikymppinen nainen tukehdutti toisen naisen tämän kotona toissa heinäkuussa, totesi oikeus viime syksyllä antamassaan välituomiossa.

Välituomion mukaan syytetyllä oli motiivi ja hän oli kykenevä tekoon. Syytetyllä oli suhde uhrin miehen kanssa. Jo aiemmin hän oli muun muassa vaatinut miestä eroamaan vaimostaan ja kuvannut pariskunnan kotitaloa.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa, jonka tulos tulee julkiseksi tänään annettavalla tuomiolla. Oikeus ottaa kantaa nyt myös rikosnimikkeeseen ja rangaistukseen.

Italian liikkumisrajoitukset voimassa huhtikuun alkuun saakka

Italiaan julistetut liikkumisrajoitukset sulkevat muun muassa maan koulut ja yliopistot heti. Rajoitukset ovat voimassa 3. huhtikuuta saakka.

Italian pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti maanantai-iltana, että liikkumista rajoitetaan tiistaista alkaen koko Italiassa koronaviruksen vuoksi. Conte kehotti televisioidussa puheessaan italialaisia pysymään kotona.

Maassa on koronaviruksen seurauksena kuollut jo yli 460 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 9 000, kertoo esimerkiksi italialaislehti Corriere della Sera. Noin 700 ihmisen kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista. (Lähde: AFP)

Öljyn hinta kuuden prosentin nousussa Aasiassa

Öljyn hinta on ollut noin kuuden prosentin nousussa Aasian pörsseissä. Eilen öljyn viitelaatujen WTI:n ja Brentin hinnat romahtivat noin 20 prosenttia Saudi-Arabian aloitettua hintasodan.

Saudi-Arabia päätös oli seurausta siitä, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen ulkopuoliset öljyntuottajamaat eivät viime viikolla onnistuneet sopimaan öljyntuotannon leikkaamisesta. Suunnitelmat hiersivät erityisesti Venäjää.

Öljyn halpeneminen säikäytti eilen pörssit, ja kurssit olivat vapaassa pudotuksessa ympäri maailmaa. (Lähde: AFP)

Aasian pörsseissä vaimeampaa laskua kuin kauhujen maanantaina

Uusi pörssipäivä on alkanut Aasiassa eilistä vaimeammalla laskulla. Japanissa Nikkei-indeksi oli kaupankäynnin alettua kolmen prosentin laskussa, mutta lasku loiventui myöhemmin.

Hongkongissa yksi keskeisistä indekseistä osoitti kaupan alkaessa jopa hieman ylöspäin, mutta pari muuta luisuivat hienoisesti.Päivää aiemmin koronaviruspelot ja öljyn hinnan halpeneminen tönäisivät pörssikurssit syöksyyn eri puolilla maailmaa.

Yhdysvalloissa keskeiset indeksit painuivat pörssien sulkiessa yli seitsemän prosenttia. (Lähde: AFP)

EU vaatii Turkin Erdogania pitämään kiinni siirtolaissopimuksesta

EU vaatii Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania pitämään kiinni vuonna 2016 solmitusta siirtolaissopimuksesta. Erdogan tapasi EU-johtajia Brysselissä maanantai-iltana.

Turkki ilmoitti pari viikkoa sitten päästävänsä maassa olevia pakolaisia ja siirtolaisia Kreikan rajalle, minkä seurauksena muun EU:n tukema Kreikka on vahvistanut rajusti rajavalvontaansa. Erdoganin arvioidaan tavoittelevan siirrollaan EU-maiden tukea Turkin toimille Syyriassa.

EU ja Turkki tekivät vuonna 2016 sopimuksen, jossa EU lupasi Turkille kuuden miljardin euron arvosta apua vastasuorituksena sille, että Turkki rajoittaa maassa olevien siirtolaisten ja pakolaisten pyrkimistä EU:n alueelle.

Erdogan ei kommentoinut medialle maanantaina tapaamisen antia.

Trump aikoo julkistaa järeitä toimia koronaviruksen aiheuttamia talousvaikutuksia vastaan

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on kertonut julkistavansa järeitä toimia, joilla vaimennetaan koronaviruksen vaikutuksia talouteen.

Trump sanoi toimittajille maanantaina, että hän kertoo toimista tarkemmin lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Samassa yhteydessä presidentti ylisti oman hallintonsa ponnisteluja viruksen vastaisessa taistelussa. Hän kehui Yhdysvaltojen taloutta ja sanoi, että virus on päässyt yllättämään maailman.

Trumpin hallintoa on arvosteltu koronaviruskriisin hoidosta. Presidentti puolestaan on syytellyt mediaa ja demokraattipuoluetta kriisin paisuttelusta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain demokraattien esivaalirumba jatkuu

Yhdysvalloissa demokraatit äänestävät tänään esivaaleissa Idahossa, Michiganissa, Mississippissä, Missourissa, Pohjois-Dakotassa ja Washingtonissa. Uutiskanava CNN:n teettämään mielipidemittauksen mukaan ex-varapresidentti Joe Biden lähtee päivään selkeänä ennakkosuosikkina.

Mielipidemittauksen mukaan Bidenia kannatti 52 prosenttia demokraattiäänestäjistä, kun taas senaattori Bernie Sandersia tuki 36 prosenttia. Kisasta jo luopunut senaattori Elizabeth Warren ehti saada noin seitsemän prosentin kannatuksen.

Tuloksia on luvassa vasta huomisen puolella.

Esivaalikausi huipentuu heinäkuussa demokraattien puoluekokoukseen, jossa valitaan virallisesti puolueen presidenttiehdokas ensi syksyn vaaleihin.

Venäjän perustuslain uudistaminen jälleen duuman käsittelyyn

Venäjällä parlamentin alahuoneen duuman on määrä käsitellä tänään toistamiseen maan perustuslain uudistamista. Duuma hyväksyi presidentti Vladimir Putinin esittämät uudistuksen jo kertaalleen tammikuussa. Sen jälkeen perustuslakiin on kuitenkin ehdotettu runsaasti lisää muutoksia.

Lakiin on muun muassa tulossa maininta Jumalasta sekä avioliitosta miehen ja naisen välisenä instituutiona. Poliittisella tasolla perustuslain uudistamisen on nähty pohjustavan Putinin luopumista presidentinvirasta vuonna 2024.

Perustuslain uudistuksista aiotaan kysyä myös kansalaisten mielipidettä äänestyksessä 22. huhtikuuta. (Lähde: AFP)

Led Zeppelin voitti vuosien tekijänoikeusriidan Stairway to Heaven -klassikosta

Brittiläinen rocksuuruus Led Zeppelin on voittanut vuosia kestäneen tekijänoikeusriidan, joka koski Stairway To Heaven -klassikkokappaleen introa. Asiasta kertoo esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvaltalainen Spirit-yhtye oli väittänyt, että britit omivat Stairway to Heavenin alkuriffin Spiritin Taurus-kappaleesta. Alun perin riita päätyi Yhdysvalloissa oikeuteen jo vuonna 2014. Nyt San Franciscossa toimiva vetoomustuomioistuin päätti pitää voimassa aiemman oikeuden päätöksen, jonka mukaan väitettyä kopiointia ei ollut tapahtunut.

Taurus-kappale tehtiin vuonna 1968, kolme vuotta ennen Stairway to Heavenia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut