EU-komissio rohkaisee jäsenmaita käyttämään lisää rahaa koronaviruskriisiin vastaamiseksi

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja varapuheenjohtajat pitävät yhteisen infon koronaviruksesta. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU:n valtiontukisäädösten sekä vakaus- ja kasvusopimuksen kaikkia joustomahdollisuuksia käytetään koronaviruksen talousvaikutuksiin vastaamiseksi.

Von der Leyen sanoi, että koronaviruksen leviäminen vaikuttaa syvästi paitsi ihmisiin myös instituutioihin ja talouteen.

– Olen vakuuttunut, että Euroopan unioni kestää tämän shokin, von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Budjettisääntöjen joustoilla EU pyrkii rohkaisemaan jäsenmaita käyttämään lisää rahaa koronaviruksen vaikutuksiin vastaamiseksi.

Taloudesta vastaavan komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskisin mukaan on tärkeää välttää tilanne, jossa väliaikaisesta shokista syntyy pitkä negatiivinen kierre. Hän sanoi, että tämän vuoksi on tärkeä tukea yrityksiä, erityisesti pieniä ja keskisuuria.

EU-komissiossa ennakoidaan, että Euroopan talouskasvu kärsii koronavirusepidemian vuoksi. Komission mukaan on todennäköistä, että kasvuluvut jäävät miinusmerkkisiksi tänä vuonna.

Odotettu ilmoitus

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo sanoo, että komission ilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä koronaviruksen leviämisessä on kyse sellaisesta jäsenmaiden kontrollin ulottumattomissa olevasta seikasta, joka mahdollistaa vakaus- ja kasvusopimukseen sisältyvän jouston käytön.

– Meillä oli vahva odotus siitä, että näin tultaisiin toimimaan, Saarenheimo sanoo STT:lle.

Vakaus- ja kasvusopimuksella EU koordinoi jäsenmaittensa finanssipolitiikkaa. Suomen suunnitelmiin komission ilmoitus ei juuri vaikuta, sillä Suomella on jo ennestään ollut liikkumavaraa koronaviruksen talousvaikutusten hallitsemiseksi.

EU-komissio lupaa myös joustoja ja nopeita päätöksiä jäsenmaiden pyyntöihin valtiontukikysymyksissä. Komissio on esimerkiksi hyväksynyt Tanskan suunnitelman käyttää 12 miljoonaa euroa peruttujen tapahtumien järjestäjien tukemiseen.

Von der Leyenin mukaan EU on laittamassa liikkeelle nyt yhteensä 37 miljardin euron investoinnit kriisitilanteen helpottamiseksi.

EU-maista Italia on kärsinyt tähän mennessä pahiten koronaviruksen leviämisestä. Von der Leyen lupasi, että EU tukee Italiaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

– Mitä tahansa he (Italia) tarvitsevat, me vastaamme, von der Leyen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut